Zit je te veel in je hoofd en word je gek van al die gedachten? Dit is hoe je de band met je lichaam herstelt en eindelijk tot rust komt.

Heb je het gevoel veel te veel in je hoofd te zitten, gek te worden van al die gedachten die als bliksemschichten door elkaar schieten? En heb je last van spanningen in nek en schouders?

De kans dat je op 1 of meer van deze vragen ja hebt geantwoord, is reëel. Het grootste deel van de mensen rondom ons heeft last van stress, piekeren en angsten en van een eindeloze stroom aan gedachten.

En dat heeft alles te maken met onze westerse moderne wereld, waar we vooral geleerd hebben om te denken, te redeneren, te begrijpen – te leven in ons hoofd dus -, waar we ook massaal focussen op het materiële, consumeren als gekken, meer contact hebben met schermen dan met soortgenoten, en voortgedreven worden door haast, maar waar we vergeten zijn om te voelen, te luisteren naar de taal van ons lichaam, deel te zijn van het geheel en contact te maken met de natuur.

Door deze manier van leven lijkt rust creëren voor een groeiend aantal mensen onmogelijk geworden. Nooit hadden meer mensen klachten en ziekten die door stress worden veroorzaakt, zoals rug- en nekpijn, chronische hoofdpijn, auto-immuunziekten en zoveel meer.

Misschien heb ook jij al hulp gezocht in medicatie of ben je naar een psycholoog geweest, waar je opnieuw vanuit je hoofd moest werken, waar werd gepraat, geredeneerd en geanalyseerd.

Maar zo lang je niet terugkeert naar je lichaam, zo lang je het contact ermee niet herstelt en niet luistert naar wat het jou vertelt, zo lang je niet juist gaat ademhalen, niet bewust gaat aarden en maar blijft door razen op die trein die aan duizelingwekkende snelheid nergens naartoe lijkt te denderen, zul je in de stressmodus blijven hangen en tevergeefs blijven zoeken naar rust.

Wat de scheiding van je geest met je lichaam met jou doet

Je zou het soms vergeten, maar ons lichaam is natuur. Het maakt deel uit van de aarde. Het is opgebouwd uit atomen, uit mineralen, uit grondstoffen, maar het wordt ook gestuurd door energie. Doorheen je lichaam stroomt jouw levensenergie, die de yogi’s prana noemen.

Wanneer je te veel in je hoofd zit, alleen maar denkt en piekert, focust op materie en dus niet in je lichaam bent, niet in de natuur, kan de energie niet meer vrijuit stromen. Je bent het contact kwijt met jouw levendigheid. Er ontstaan blokkades. Je wordt ziek en je ademt voortdurend te snel en te oppervlakkig, waardoor je vanzelf in de stressmodus vast blijft zitten.

Je voelt je moe en lusteloos en gaat denken over oplossingen, piekeren zelfs, waardoor je alweer in je hoofd blijft hangen en niet naar je lichaam gaat, waar alle antwoorden zijn.

Nee, jouw verstand is niet superieur aan je gevoel

In onze maatschappij worden we als kind geleerd om onze instincten te negeren, om ons buikgevoel aan de kant te schuiven en te leven vanuit ons hoofd. (Wat buikgevoel precies is en hoe belangrijk het is, legde ik al uit in deze blog.

Emoties worden als lastige nevenverschijnselen gezien, die we maar beter zo snel mogelijk aan de kant schuiven omdat ze in de weg staan van wat we allemaal moeten doen, ons afremmen in de rat race.

Wanneer we ziek zijn, zitten we tegenover een dokter die ons lichaam als een defecte machine bekijkt. Dat de meeste lichamelijke kwalen alles te maken hebben met geblokkeerde energie en dat die geblokkeerde energie er door onze gedachten is gekomen, wordt door deze dokters in het beste geval volledig genegeerd, in het slechtste geval zelfs ronduit ontkend.

Psychologen, van hun kant, focussen exclusief op het denkvermogen van hun patiënten om stress, angsten en trauma aan te pakken. Nochtans is ondertussen voldoende bewezen dat stress en trauma in het lichaam opgeslagen worden en dat daar in de eerste plaats mee moet worden gewerkt, dat een juiste ademhaling essentieel is om ons stressniveau te verlagen en dat angsten en andere negatieve emoties bewust in het lichaam moeten doorvoeld worden om ze te verwerken.

En hoe herstel je dan precies de band tussen lichaam en geest?

Om meer rust te krijgen in lichaam en geest en om de band tussen beide te herstellen, moet je vooral focussen op jouw basis. En dat is de aarde waarop je staat en het lichaam dat erop steunt.

In de eerste plaats moet je dus aarden. Contact maken met de aarde, met de grond onder je voeten. Dat kan onder andere door op blote voeten te lopen, door dat zo vaak mogelijk te doen op gras of op aarde, door veel te gaan wandelen in de natuur en door je een te voelen met het universum.

In de tweede plaats is het noodzakelijk de band met je lichaam te herstellen. Dat doe je door allereerst op een juiste manier te leren ademen. Jouw adem is namelijk de brug tussen geest en lichaam. De manier waarop je ademt, vertelt alles over hoe het er in je hoofd aan toe gaat. Bewust ademen is de belangrijkste manier om de band weer aan te halen. Doe ook zo vaak mogelijk aan yoga, traag en heel bewust, zodat je voelt waar je lichaam het lastig mee heeft, waar de spanningen zitten en waar de pijn.

Maar ook meditatie helpt om te aarden. Nog altijd zijn er mensen die opperen dat mediteren iets zweverigs is. Maar het is net het tegenovergestelde. Meditatie brengt jou met je twee voeten op de grond. Het zorgt dat je de stroom aan gedachten die in je hoofd binnenkomt leert herkennen, dat je je er bewust van wordt en niet meer zomaar toelaat dat deze gedachten jouw aandacht op elk moment kapen. Door te mediteren ga je net niet meer zweven. Je bent in het hier en nu, op deze plek, op dit moment.

Een bodyscan kan een erg goede meditatie zijn om te aarden, of een ademmeditatie.

Probeer even deze bodyscan:

Maar ook yoga nidra, een ontspanningstechniek uit de yoga, maakt dat je in je lichaam gaat en loslaat. Probeer deze maar eens

Wil jij eindelijk ook eens wat meer in je lichaam gaan leven? Ben je het beu om altijd maar opgejaagd te zijn, om een slaaf te zijn van deze toxische maatschappij? En wil je meer kwaliteit in je leven? Meer rust?

Volg dan mijn online programma ‘Zen’. Met een uitgebalanceerd geheel aan oefeningen en uitleg gebaseerd op yogafilosofie en mindfulness, met ademhalingsoefeningen, meditaties en andere oefeningen, leer ik jou hoe je eindelijk balans kunt creëren in lichaam en hoofd.

Hier vind je alle uitleg over dit programma:

Zen

Contacteer me gerust voor meer duiding via eveline@flowwithlife.be.

En volg me op Instagram voor nog meer tips.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 6 dingen die je beter niet doet bij een depressie (en wat je dan beter wel doet) - Flow with life - […] In deze blog legde ik ook al uit hoe je de band met je lichaam herstelt: https://flowwithlife.be/blog/zit-je-te-veel-in-je-hoofd-en-word-je-gek-van-al-die-gedachten-dit-is-h… […]
  2. Waarom je nooit je tweede brein moet negeren - Flow with Life - […] Trouwens, als we constant in ons hoofd leven, worden we gek, zoals ik al vertelde in Zit je te…
  3. Dingen die je beter niet doet bij een depressie. - […] deze blog legde ik ook al uit hoe je de band met je lichaam […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eveline vanhaverbeke

In 7 stappen naar meer levensvreugde en positiviteit.

Heb je het lastig om gelukkig te zijn? Spelen er veel negatieve gedachten door je hoofd?

Download dan mijn gids. Ik geef jou een stappenplan om meer levensvreugde te ervaren en meer positviteit te creëren.

Heel leuk dat je mijn gids wilt ontvangen. Je krijg hem zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest