Met deze 5 foute keuzes saboteren mensen het vaakst hun eigen geluk

Als ik jou zou vragen of je het liefst gelukkig of ongelukkig bent, en of je nooit keuzes maakt die je eigen geluk saboteren, dan denk ik dat je me zou antwoorden dat dit een van de stomste vragen is die je ooit hebt gehoord.

Want natuurlijk wil je gelukkig zijn. Dat wil toch iedereen? Natuurlijk maak je daarin dus de juiste keuzes.

Of niet soms?

Bewust doe je het inderdaad wel, ja. In onze bewuste geest denken we effectief dat we streven naar geluk en dat we de rechte weg ernaartoe bewandelen.

Maar onbewust doen we heel vaak net het omgekeerde. En delven we daarmee een put voor onszelf.

Heb je er enig idee van hoeveel keuzes je al in je leven hebt gemaakt die jou recht naar een vat vol problemen hebben geleid?

En, nog frappanter: hoe vaak heb je een keuze niet gemaakt terwijl die eigenlijk noodzakelijk was om een beter leven te kunnen krijgen? Hoe vaak ben je dus gewoon blijven marineren in een saus van gif?

Denk even goed na. En lees vooral verder. Want misschien zul je een aantal dingen wel herkennen. Dit zijn namelijk 5 keuzes die zovele mensen maken terwijl ze beweren echt wel geluk na te streven:

1.    Leuke dingen tot een verslaving doen uitgroeien

Ooit begon het als een antistress-tusssendoortje. Als iets dat ontspanning gaf, je toeliet even weg te glippen uit de dagelijkse sleur en alles even te vergeten.

Niets mis mee toch?

Maar voor je het wist, kon je niet meer zonder en had je er een verslaving bij.

Herken je dit?

Het kan gaan over alcohol of sigaretten, maar het kan evengoed iets zijn dat zoveel onschuldiger lijkt. Eens je bijvoorbeeld begonnen bent met een serie op Netflix, kun je niet meer ophouden voor je die uitgekeken hebt en daarbij verwaarloos je je gezin en je vrienden. Of je bent op een obsessieve manier aan het schaken op het internet geslagen en de vaat is al drie weken niet meer gedaan.

We zijn allemaal in mindere of meerdere mate vatbaar voor verslaving. En vaak begint het heel onschuldig. Maar eens jouw favoriete activiteit op ‘moeten’ begint te lijken, zou je zelf de alarmbel moeten luiden. Dan is het tijd om te beseffen dat het anders moet en om de verslaving aan te pakken, in de wetenschap dat die aanvankelijk zo leuke activiteit jou meer stress bezorgt dan mooie momenten.

2.    Blijven hangen in een job die je haat.

Toen een groep van duizenden mensen bevraagd werd hoe ze aankeken tegen het begin van een nieuwe werkweek, gaf 80% aan dat ze al op zondag stress begonnen te ervaren bij de gedachte aan de dag erna. Meer zelfs, op maandag begon een teller te lopen. Vanaf dan was het aftellen tot vrijdagavond.

Doodjammer is het, als je je lijf elke dag naar het werk moet slepen. Want je brengt er wel vele uren door, ervaart dus immense hopen stress als alles in jou schreeuwt dat dit niet is wat je wilt, en je hoofd zit er waarschijnlijk ook thuis nog mee vol.

Blijf dus niet hangen in een job die jou geen vreugde kan schenken. Het leven is te kort om  het op deze manier voorbij te laten gaan.

Denk goed na wat je echt wilt gaan doen, stel een plan op en ga er dan voor alsof je leven ervan afhangt. Want misschien doet het dat inderdaad.

3.    Opgeven terwijl je moest doorzetten. Of: net wel doorzetten wanneer je beter opgegeven had.

Dromen realiseren vergt moed en volharding. Als je een grote droom hebt, dan zul je daar inspanningen voor moeten doen. Maar soms lijkt het alsof anderen het allemaal in hun schoot geworpen kregen. En daar ligt vaak de valstrik. Niets is namelijk wat het lijkt. En zodra je gaat vergelijken, verlies je de moed. Je geeft er de brui aan en realiseert dus nooit die grote droom.

Hou vooral vol, zodat je achteraf jezelf niet verwijt dat je het nooit echt hebt geprobeerd.

Maar het omgekeerde gebeurt nog vaker: je gaat voor een droom, realiseert je onderweg dat dit toch niet is wat je echt wilt, en denkt: ik heb nu al zoveel inspanningen gedaan, er al zoveel tijd en/of geld in gestopt, het aan zoveel mensen verteld. Ik moet nu doorzetten.

Of je hebt je geëngageerd in iets dat je nooit echt wilde. En hebt het gevoel dat er geen weg meer terug is.

Het slechte nieuws hier is: Er is inderdaad geen weg terug. Die is er nooit.

Het goede nieuws is: Er ligt wel een hele weg nog voor je. Neem de juiste afslag. Degene die jou gelukkig kan maken.

4.    Leven naar de waarden van je ouders, je vrienden, van wie dan ook, maar niet van jezelf.

Authenticiteit is een van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te kunnen zijn.

Probleem is dat we soms niet eens meer weten wie we echt zijn. Sinds onze kindertijd werden we allerlei waarden opgedrongen en moesten we aan verwachtingen voldoen.

Maak werk van het zoeken naar je authentieke ik, je eigen waarden, de dingen die voor jou belangrijk zijn, en niet voor je ouders, je vrienden of je partner. Leef dan volgens die waarden, helemaal. En ervaar hoe goed dat voelt.

In deze blog lees je trouwens waarom authenticiteit zelfs essentieel is voor je gezondheid:

5.    De ‘arme ik’ cultiveren en niet de verantwoordelijkheid opnemen voor je leven

Wanneer ons iets overkomt waar we niet voor hebben gekozen, is de verleiding soms groot om onszelf in een slachtofferrol te gaan wentelen.

Arme ik. Waarom overkomt dit net mij nu weer?

En inderdaad, het leven is niet eerlijk. Het zijn niet de mooiste, liefste en meest zorgzame mensen die zomaar worden gespaard. Maar blijven hangen in een slachtofferrol maakt alles alleen maar erger. Het brengt jou geen stap vooruit.

Kijk dus altijd naar wat een tegenslag jou heeft geleerd. Trek er de juiste conclusies uit. En ga daarna vooral verder, je neus in de richting van de toekomst. Neem de verantwoordelijkheid voor je leven in handen.

Jij, en alleen jij, kan bepalen of je je neer laat halen of niet.

En hoe je dat precies doet, je leven in handen nemen, daar helpt geen enkel boek bij. Want zelfhulpboeken, die werken niet. Als je wilt weten waarom, luister dan eens naar deze podcastaflevering.

Zou jij ook graag meer juiste keuzes maken in de toekomst? Maar heb je daar vooral veel zelfvertrouwen en zelfliefde voor nodig? Moet je eerst nog ontdekken wie je echt bent? En zul je het ook alleen maar kunnen wanneer je meer rust ervaart in je hoofd?

Schrijf je dan nu in voor mijn online programma Zen. Ik leer er jou alles dat je nodig hebt om meer rust te ervaren en balans te creëren in je hoofd en in je lijf.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest