Waarom je de signalen van je tweede brein beter niet negeert

We denken dat ons brein in ons hoofd zit, dat we moeten luisteren naar ons verstand. Maar vaak is dat geen goed idee en zouden we in de eerste plaats moeten luisteren naar ons tweede brein. Want ook dat bestaat echt. Er zit namelijk een tweede brein in je darmen. Meer zelfs: het is wijzer en puurder dan dat in je hoofd. In vele opzichten is het ook slimmer.

Het feest dat helemaal geen feest was

Misschien heb je het ook al eens meegemaakt. Het is weekend, je gaat naar een feest, komt binnen en krijgt instant een gevoel van ongemak, van spanning. Waarom dat zo is, daar heb je geen idee van. Want kijk: je vrienden zijn toch hier? Het is zelfs maanden geleden dat je hen voor het laatst hebt gezien. En je hebt heel erg uitgekeken naar dit weerzien.

Maar zodra je dus binnenkomt, die eerste seconde al, zegt iets in jou dat je maar beter gaat lopen.

Je raadpleegt je verstand, dat de toestand maar al te graag in handen neemt, en dat zegt jou vol overtuiging dat er geen enkele reden is om jou zo te voelen. Niemand heeft toch nog iets gezegd? De ruimte is gezellig verlicht, niet? Het is er ook lekker warm, er staan schalen vol heerlijke hapjes klaar en je vrienden hebben zich mooi aangekleed. Alles ziet er helemaal uit zoals een feestje er moet uitzien.

Toch?

En dus negeer je maar dat vervelende buikgevoel en besluit je om gewoon te genieten. Want daar ben je per slot van rekening voor gekomen na een hele week vol stress op het werk.

En dan zijn we een uur later.

Je zit in de auto, helemaal overstuur, rijdt naar huis door een waas van tranen. Je beste vriendin is tegen je uitgevlogen. Ineens stond ze daar. Naast je. En begon ze alle trekken van je op te sommen waar ze zich aan ergert. Eindeloos ging ze maar door en door. En jij, jij stond voor joker. Nieuwsgierige ogen staarden je uit alle hoeken van de kamer aan.

Je ziet de lege baan voor je in het donker, de strepen in het midden van de weg die voorbij flitsen, en je denkt:

Ik wist het. Ik wist het direct.

Gevoel en verstand

Ons buikgevoel negeren doen we heel vaak. Zo hebben we het als kind immers geleerd. In onze maatschappij, waarin we ver van de natuur zijn gaan afstaan, ver van ons lichaam met al zijn wijsheid, hebben we geleerd om altijd en overal voorrang te geven aan ons verstand.

En dat verstand, dat zit in ons hoofd, waar onze hersenen huizen, die hersenen die er net iets anders uitzien bij ons, mensen, dan bij de (andere) dieren. Die hersenen die ons het leven knap lastig kunnen maken met al hun analyseren en piekeren en doordenken, en die ervoor kunnen zorgen dat we vaak helemaal in de stressmodus blijven hangen terwijl elke antilope of leeuw zelfs na een wilde achtervolging of na een gevecht op leven en dood heel vlotjes kan terugschakelen naar de rustmodus.

In ons hoofd schuilt, naast ons primitieve en instinctieve reptielenbrein, en naast het iets meer verfijnde zoogdierenbrein, namelijk nog een derde brein: de neocortex. Het is een deel dat geen enkel ander dier heeft. Alleen wij hebben het. De mens.

Het is deze neocortex die we ons verstand noemen. Dat verstand dat we altijd en overal voorrang willen geven op ons gevoel omdat onze ouders, onze leraars, en eigenlijk de hele maatschappij het ons zo hebben voorgehouden.

Alleen … Ons verstand kan niet voelen. Het kan alleen denken, redeneren. En daardoor mist het vele subtiele signalen, die ons lichaam wel oppikt. Het mist de signalen die ons tweede brein instinctief aanvoelt, het brein dat via de nervus vagus constant onze omgeving scant en dat deze informatie in een nanoseconde doorgeeft aan dat andere brein, ons verstand.

Trouwens, als we constant in ons hoofd leven, worden we gek, zoals ik al vertelde in Zit je te veel in je hoofd en word je gek van al die gedachten? Dit is hoe je de band met je lichaam herstelt en eindelijk tot rust komt.

En wat is dat tweede brein dan wel?

Heel erg lang weten we dit nog niet, maar in onze darmen zit een heel netwerk van neuronen, net als in ons hoofd.

Dit netwerk is zo uitgebreid dat wetenschappers het ons tweede brein zijn gaan noemen.

Een erg wijs brein, zo is gebleken bij nader onderzoek. Want dit brein wordt niet gehinderd door verstand. Het is alleen gevoel. En wat het precies voelt, dat wordt vooral bepaald door onze nervus vagus, de zwervende zenuw die al onze organen verbindt met ons hoofd. Deze hersenzenuw scant voortdurend onze omgeving. Zowel de omgeving rondom ons als de omgeving binnenin ons lichaam.

Het is dan ook onze nervus vagus die signalen oppikt waar we ons totaal niet bewust van zijn. In het voorbeeld van het feestje kon onze nervus vagus misschien subtiele hints waarnemen in de lichaamstaal van onze vrienden. Of het voelde de trillingen van de energie in de lucht. Het pikte die op en stuurde de informatie door naar onze hersenen.

Maar jij, die dus geleerd hebt te vertrouwen op je verstand, zette dat gevoel aan de kant toen je er geen rationele argumenten voor vond. En zo was je niet meer op je hoede. En ontstond er een conflict dat je misschien ontmijnd kon hebben nog voor het zich voordeed. Een gemiste kans dus.

Ons tweede brein is niets anders dan een bron van wijsheid uit de natuur. We mogen het niet zomaar negeren. En als we er vaker willen naar luisteren, dan moeten we in de eerste plaats het contact met ons lichaam herstellen, zoals ik al vertelde en uitlegde in de blog Waarom lichaamsbewustzijn de eerste noodzakelijke stap is naar rust en balans.

Want pas wanneer we ons lichaamsbewustzijn verder ontwikkelen, zullen we ons kunnen openstellen voor de signalen van ons tweede brein en er gepast op reageren.

Pas dan zullen we leven in lijn met onze waarden en verlangens, en zullen we rust vinden door de juiste keuzes te maken.

Luister zeker ook even naar deze podcast over het belang van zenuwstelselregulatie.

En trainen maar.

Wil je weten hoe ook jij je zenuwstelsel kunt trainen om rust en balans te creëren in je hoofd en in je lijf? Wil je alles leren dat jou kan helpen om het contact met je lichaam te herstellen en de nervus vagus te versterken zodat je minder stress en angsten ervaart?

Schrijf je dan nu in voor mijn online programma ZEN.

ZEN is een erg compleet programma dat de oude wijsheden uit de yogatherapie en de mindfulness combineert met de moderne polyvagaaltheorie voor maximale resultaten.

In 10 weken tijd leer je stap voor stap hoe je je zenuwstelsel reguleert, hoe je de nervus vagus versterkt en terug naar de rustmodus kunt gaan. Iets waar je waarschijnlijk al erg lang van droomt.

Kijk hier voor meer info en schrijf je meteen in:

Zen

Je kunt ook al even gaan oefenen met mijn toolbox, die je hier gratis kunt downloaden. Een e-book van 15 pagina’s boordevol oefeningen en een stappenplan om met het reguleren van je zenuwstelsel vandaag nog aan de slag te gaan.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lichaamsbewustzijn is een noodzakelijke stap naar rust. - […] Ooit gehoord van lichaamsbewustzijn? Van de taal die je lichaam spreekt? Weet je ook welke taal dat is? En…
  2. Wat is buikgevoel precies? En moet je ernaar luisteren? - […] Of je dan ook luistert naar je buikgevoel, dat hangt af van de omstandigheden enerzijds en van jou als…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest