Ben je depressief? En heb je geen idee hoe je ooit nog uit die depressie kunt geraken? Is er zo’n chaos in je hoofd dat je ook geen idee meer hebt wat goed voor je is en wat niet?
Lees dan zeker verder. Want ik vertel jou zo meteen welke dingen jouw depressie alleen maar groter maken. De dingen die je dus beter niet meer doet.
En telkens vertel ik met nog veel meer plezier bij wat je dan net wel moet doen om uit dat dal te geraken. Want ik was er ooit ook, in die diepte. Meer dan één keer zelfs.
1. Je sluit je af van alles en iedereen
Ja, ik weet het. De verleiding is groot om in je coconnetje te kruipen, daar te verzuipen in je verdriet en niemand toe te laten in een straal van vele meters rondom jou.
En dat is ook helemaal te begrijpen. Je hebt namelijk de energie niet meer om een gesprek aan te gaan. Je voelt je ook niet meer wezenlijk verbonden met andere mannen of vrouwen. Geen mens dringt nog echt tot je door. En je mag er al helemaal niet aan denken om naar een evenement te moeten gaan waar een hele groep mensen samenkomt. De gedachte alleen al is pure horror.
Heel begrijpelijk en normaal bij een depressie.
Maar door je op die manier op te sluiten in je verdriet, word je er nog meer door overspoeld en is er niets anders meer dan … wel ja, dan dit verdriet dus. Er komt geen enkele positieve input meer bij je naar binnen. Net doordat je depressief bent, denk je namelijk voortdurend in kringetjes, met alleen maar negatieve gedachten die jou als een spiraal naar beneden trekken, steeds dieper en steeds meer. Regelrechte doemgedachten schieten door je hoofd, waarin je jezelf vooral wijsmaakt dat het nooit meer beter zal worden en dat je misschien zelfs maar beter dood had kunnen zijn.
Niet goed dus, die afzondering.
Maar wat doe je als je nu eenmaal geen enkele zin meer hebt in andere mensen?
Spreek in dit geval je verstand aan en niet je gevoel, dat jou de verkeerde weg wijst door het zwarte monster in je hoofd. Zoek minstens één of hoogstens een paar mensen uit die jou oprecht graag zien en die jou willen begrijpen, en maak duidelijke afspraken met hen. Sta hen toe er te zijn wanneer dat even oké voelt voor jou of wanneer je echt iemand nodig hebt om mee te praten. En vraag hen om weer weg te gaan zodra je hun aanwezigheid niet meer kunt verdragen. Selecteer deze mensen heel zorgvuldig en wees dankbaar omdat ze er altijd zijn in momenten van nood.
En die evenementen? Laat die voorlopig maar aan je voorbij gaan. Daar ben je inderdaad niet klaar voor op dit moment.
2. Je blijft vaak de hele dag in bed liggen
Soms lijkt het alsof zelfs de energie om je bed uit te stappen al te veel is gevraagd, alsof je lichaam helemaal niets meer aan kan. En dus blijf je maar gewoon liggen in dat warme veilige nest. Want welke zin heeft het nog om op te staan? De wereld is toch alleen nog maar donker en koud en je hebt er niets meer te zoeken, nutteloos als je je voelt.
Wanneer je de neiging hebt om dit te gaan doen (of om dus eigenlijk helemaal niets meer te doen), spreek dan je laatste energiereserves aan en laat je rollen uit dat bed. Trek goede schoenen aan en ga naar buiten. Maak een wandeling in de natuur, verwonder je over alles wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Wanneer je terug thuis komt, zul je merken dat je je stukken beter voelt en dat jouw laatste restje energie uitgegroeid is tot een dosis die jou minstens de verdere dag door zal helpen.
3. Je kijkt het monster van de toekomst met heel veel angst in de ogen
In een depressie is niets griezeliger dan nadenken over de toekomst. Er lijkt namelijk alleen nog een zwart veld voor je te liggen, een donkerte die jou zal opslokken zodra je dichterbij komt en waar geen enkele mooie belofte meer wacht. En dus pieker je je maar te pletter, zie je al helemaal voor je hoe de dingen zullen gaan (helemaal verkeerd, per definitie) en klap je nog meer dicht in die val van duisternis in je hoofd.
Oefen daarom in mindful zijn. Verbied jezelf om nog te denken aan de toekomst. Ze bestaat niet. Net zoals het verleden niet meer bestaat. Er is alleen het hier en nu, het tijdstip en de plek waar je op dit moment bent. Focus volledig op wat je doet, op wat jou omgeeft, op al wat is. Niet op wat geweest is en niet op wat misschien nog zal komen.
De toekomst is sowieso onvoorspelbaar. En met een depressieve geest schep je een toekomstbeeld dat alleen maar op een nachtmerrie kan lijken. Geef jezelf de tijd om te helen voor je terug plannen maakt. Je enige plan vandaag is om de dag zo goed mogelijk door te komen.
Focus ook op je adem. Je adem is nooit in het verleden of in de toekomst. Hij is altijd hier, bij jou, op dit moment. Adem heel rustig in en uit, zo traag mogelijk, met een vast ritme. Zo kun je tellen tot vier bij het inademen en tot zes bij het uitademen.
Voel hoe je leeft terwijl je ademhaalt, hoe de zuurstof je hele lichaam vult met die levensenergie die jij zo hard nodig hebt.
4. Je eet nauwelijks meer
Oké, je hebt geen honger. Niet te verwonderen als je het gevoel hebt dat je lichaam niet meer van jou is. Je hoort dat lichaam niet eens meer roepen wanneer het naar voedsel verlangt. Maar zo lang je niet eet, wordt je lijf niet van energie voorzien en zul je nog meer lusteloos worden.
Maak dus tijd om te eten, ook al heb je weinig zin. Eet gezond. Veel fruit en groenten, noten en zaden. En ervaar hoe je op die manier toch nog voor jezelf zorgt, hoe je lichaam het voedsel dankbaar in zich opneemt en hoe het op die manier weer laat voelen dat je leeft.
5. Je emoties lijken dood. Verdwenen. Alsof niets jou nog kan raken.
Dit is alleen maar een indruk. Je emoties zijn er nog altijd. Alleen heb jij beslist ze niet meer toe te laten. Je bent depressief, neergeslagen door het leven, door je eigen gedachten die jou een hele tijd keer op keer naar de grond toe duwden. Tot je op een dag de kracht niet meer had om rechtop te blijven staan.
Focus daarom zo vaak mogelijk volledig op je lichaam, op al wat je voelt. Raak jezelf aan.
Tik met je vingers op je hand, op je arm, op je benen en vertel tegen jezelf ‘Dit is mijn hand, dit is mijn arm, …’
Ga daarna voelen binnenin je lichaam. Wat voel je daar? Misschien in eerste instantie niets. Maar als je volhoudt, dan komt het wel. Benoem elk gevoel, zonder erover te oordelen.
In deze blog legde ik ook al uit hoe je de band met je lichaam herstelt.
Laat alle emoties die opkomen volledig toe. Verdrink er niet in, maar voel ze wel bewust, benoem ze en ga na hoe ze zich manifesteren in je lichaam, zonder te oordelen over dat gevoel.
6. Je geeft jezelf de schuld van deze toestand en je haat jezelf ervoor
Niemand kiest vrijwillig voor een depressie. Ook jij hebt dat niet gedaan. Als je bovenop het ellendige gevoel dat er al is ook nog enkele lagen schuldgevoel of zelfhaat gaat leggen, dan wordt het alleen maar moeilijker om uit die put te kunnen klimmen. Er is trouwens geen reden tot schuld of haat. Het feit dat je in een depressie beland bent, is het resultaat van een proces waar je je niet bewust van was. Waarschijnlijk heb je voor langere tijd erg veel negatieve gedachten gehad. Maar je had geen idee hoe je die gedachten kon ombuigen tot hun positieve tegenhangers en je had ook nooit gedacht dat je in een depressie terecht zou komen.
Als niemand jou ooit heeft geleerd hoe je moet gaan denken om niet langer meegesleurd te worden in een stroom van negativiteit, dan kun je jezelf niet verwijten dat je dat niet kon.
Vooral tijdens een depressie zijn zelfliefde en zelfcompassie superbelangrijk. Wees mild voor jezelf, vergeef jezelf voor de situatie waarin je terecht bent gekomen en ontwikkel liefde voor die mooie ik die je bent en die het verdient zich weer beter te gaan voelen.
Alleen wanneer je de nodige dosis zelfliefde aan de dag legt, ga je het nut inzien van alle tips die ik hierboven al met je deelde. Alleen dan ga je inspanningen doen om uit het dal te klauteren omdat je weet dat je het waard bent.
Veel succes!
Wil je graag professioneel begeleid worden om uit die depressie te geraken zodat je niet in je eentje deze weg hoeft te gaan? Wil je bovendien leren hoe jouw ademhaling, mindful leven, de kracht van yogatherapie, meditatie en nog zoveel meer technieken jou kunnen helpen jou weer beter te voelen en om jou, vooral, daarna veerkrachtig te maken, zodat je niet in een nieuwe depressie terechtkomt?
Stap dan in mijn online programma ‘Zen’, een erg volledig programma dat jou stap voor stap begeleidt om jouw zenuwstelsel te reguleren.
Want je zenuwstelsel, dat kun je trainen, net zoals je spieren. En een sterk zenuwstelsel is de beste preventie.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks