De kracht van neuroplasticiteit. Kneed je hersenen en word wie je altijd al wilde worden.

Ben je snel van slag? Heb je de neiging om steeds weer in overdrive te gaan? Of heb je al enkele depressies doorgemaakt?

En denk je dat dit is wie jij nu eenmaal bent en dat je wel altijd zo zal blijven?

Dan heb ik nu het allermooiste nieuws voor jou:

Je bent wie je denkt en kunt dus worden wie je wilt worden als je anders gaat denken.

Ja, echt.

Hoe je op dit moment bent is helemaal niet hoe je voor altijd moet blijven.

Je hersenen zijn namelijk kneedbaar.

En dus kun jij werken aan een andere versie van jezelf. Je kunt je brein resetten dankzij de kracht van neuroplasticiteit.

Neuro wat? Neuroplasticiteit.

Er is een tijd, niet zo heel lang geleden, waarin ook wetenschappers dachten dat onze hersenen een statisch gegeven waren. Je werd geboren als intelligent of niet intelligent, met een neiging tot angststoornissen of tot risicogedrag en je had talent voor muziek of voor voetbal.

En met diezelfde hersenen ging je ook weer dood.

Gelukkig is deze visie achterhaald. Want nu weten we dat we onze hersenen kunnen kneden als plasticine, dat we ze vorm kunnen geven en zo een betere versie kunnen worden van onszelf. Dit fenomeen heet dus neuroplasticiteit.

Maar waarom kun je je hersenen veranderen met training?

Je kent vast iemand in je omgeving die fanatiek sport en daardoor mooi gespierd is. Wie zijn spieren traint, maakt deze steviger en beter ontwikkeld.

Maar net hetzelfde geldt voor je brein. Als jij een sterkere geest wilt, een geest die bestand is tegen stress en die na tegenslagen sneller terug opveert, dan zul je ook op dat gebied moeten gaan trainen.

Alleen door volgehouden oefening zul je dus ook op mentaal vlak resultaten verkrijgen. Geen indrukwekkende spierbundel waarmee je kunt pronken. Maar wel rust in je hoofd, die jou op elk moment van je leven voordeel oplevert.

Vergelijk je hersenen met een computer, die op een bepaalde manier geprogrammeerd is. Jouw gedachten vormen het programma dat de computer stuurt. Ze brengen het systeem aan en de gegevens.

En elke keer wanneer je iets denkt, wordt het systeem versterkt.

Of, zoals Rick Hanson het zo mooi zegt: ‘Neurons that fire together, wire together.’

Neuronen die altijd in dezelfde richting schieten, zullen zich met elkaar verbinden. En op die manier worden ze een sterk geheel.

Als jij dus voortdurend negatieve gedachten produceert in je hoofd, als je gelooft dat je minder waard bent dan een ander, dat je niemand kunt vertrouwen en dat je weinig talenten hebt, dan zullen deze gedachten en overtuigingen zich aan elkaar binden tot een stevig pad in je hersenen, een pad dat je telkens opnieuw volgt omdat het diep ingesleten is.

Wil je op een andere manier gaan denken, dan moet je je brein dus herprogrammeren. Je moet de computer resetten, andere dingen gaan denken. En dat is een hele uitdaging. Want het gaat niet vanzelf.

Met welk soort oefeningen kan ik mijn hersenen dan resetten?

Vooral mindfulness, en de formele vorm ervan, meditatie, kan een grote rol spelen in het veranderen van je mindset. Tijdens het mediteren focus je op één ding terwijl je telkens weer opnieuw jouw gedachten loslaat. Op die manier leer je om niet meer mee te gaan in die stroom van negatieve gedachten. Bovendien leer je met een kritische blik te kijken naar je eigen gedachten. Je neemt ze niet meer zomaar aan als waar. Door te mediteren herken je de innerlijke saboteur in jou, die jou telkens weer probeert neer te halen.

Maar ook met oefeningen uit de positieve psychologie kun je je brein herprogrammeren.

Dankbaarheidsinterventies zijn bijvoorbeeld een krachtige tool om meer geluk te ervaren. Ze leren jou nadruk te leggen op het positieve in je leven.

En ook het oefenen in compassie en zelfcompassie, het kennen van je unieke karaktersterktes en het ontdekken van de waarden die jou drijven in je leven dragen bij tot een andere mindset.

Kortom, er is een hele waaier aan oefeningen beschikbaar als je andere paden wilt inslijten in je hersenen. Paden die jou met een rozere blik naar het leven doen kijken, die zorgen voor rust in je hoofd en die jou sneller doen opveren wanneer de dingen niet helemaal gaan zoals je dat had gewild.

Je moet alleen trainen, elke dag. En volhouden natuurlijk.

Wil jij ook je hersenen kunnen herkneden, zodat je positiever in het leven kunt staan?

Schrijf je dan nu in voor mijn online programma ZEN. Ik leer er jou alles dat je nodig hebt om stress, angst, burn-out en trauma aan te pakken.

Klik hier voor meer info.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat is beter: een geleide meditatie of zelfstandig mediteren? - Flow with life - […] is het vermogen om je hersenen te herkneden zodat je anders gaat denken en reageren. In De kracht van…
  2. Bij een burn-out geeft je lichaam het op. - […] jou wel zal helpen, dat is anders gaan denken, wat zeker mogelijk is dankzij de kracht van neuroplasticiteit, en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest