4 manieren om de moed erin te houden in moeilijke tijden

De moed erin houden. Ook wanneer het lastig is.

Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Misschien vind je het al lastig om je bed uit te komen. En heb je geen idee waar je dan nog de kracht vandaan moet halen om al jouw taken af te werken tijdens de rest van de dag.

Maar moed vertonen is iets dat je kunt inoefenen. Het is echt niet alleen voor helden weggelegd. In feite dragen we deze karaktereigenschap allemaal in ons. En elk mens moet wel eens hard zoeken om zijn moed te vinden.

Gelukkig is er de wetenschap van de positieve psychologie. Deze tak van de psychologie doet onderzoek naar onze karaktersterktes en zoekt uit wat elk van die sterktes kan boosten. Ze doet dit dus ook voor moed.

En zo distilleerde ik speciaal voor jou 4 manieren om moed op te bouwen en om die te behouden wanneer het leven wat lastiger wordt. Een bron om aan te boren, die altijd in jou ligt.

De 1e manier: Zie jezelf als een moedig persoon

Denk even aan de uitdagingen waarvoor het leven jou al gesteld heeft. En zie hoeveel moed het jou toen vergde om deze aan te gaan, hoe je deze eigenschap toen met glans hebt aangewend. Vertel jezelf dat je daar trots mag op zijn. Zeg tegen jezelf dat je dus moedig bent.

Wie zichzelf moedig noemt, zal ook zo handelen. De manier waarop we naar onszelf kijken, bepaalt wat we doen of niet doen.

Denk zoals je wilt zijn.

Je zult zien dat je daarmee je richting bepaalt. Want je bent wat je denkt. Jouw gedachten scheppen jouw wereld.

De 2e manier: Omarm je mislukkingen

We leren uit onze fouten. Dat weten we allemaal ergens wel, maar toch vermijden we het liever om fouten te maken want we ervaren ze als onaangenaam.

Zet jouw weerstand bewust aan de kant en omarm de momenten waarop je faalde. Kijk naar hoe je er een oplossing voor vond. Weet dat dit moed van jou heeft gevergd.

Zie daarbij hoe je soms een oplossing dacht te vinden die er geen bleek te zijn en hoe je dan naar een andere strategie op zoek ging. Zie hoe ook dat is gelukt.

De 3e manier: Identificeer jouw grootste sterktes

Wie weet waar zijn sterktes liggen, heeft meer vertrouwen in zichzelf. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die hun karaktersterktes hebben geïdentificeerd gelukkiger zijn, minder snel depressies ontwikkelen en veerkrachtiger zijn. Ze hebben een beter gevoel over zichzelf en zijn optimistischer over de toekomst.

Met deze ingesteldheid, dit vertrouwen in jezelf en in wat nog zal komen, zul je automatisch meer moed kunnen ontwikkelen wanneer een tegenslag op jouw pad komt.

Om jouw eigen unieke karaktersterktes te ontdekken, kun je deze test doen:

VIA test

En lees ook eens deze blog over karaktersterktes en wat ze voor jou kunnen betekenen.

4e manier: Werk actief aan het creëren van rust in je hoofd

Wanneer je voor een uitdaging komt te staan en veel stress ervaart, verlies je perspectief. Jouw zicht vernauwt zich tot wat verkeerd kan gaan en je wordt bevangen door angst.

Daarom is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om tot rust te komen.

Zo zul je je tunnelvisie kunnen opentrekken tot een brede kijk met een scala aan mogelijke oplossingen.

Doe ademhalingsoefeningen in de eerste plaats. En begin met mediteren. Je zult zien hoeveel rust dit jou al zal opleveren.

In deze podcast leer ik jou alles over jouw ademhaling als een superpower. En in deze podcast vertel ik jou hoe je kunt starten met mediteren.

Wil jij eindelijk werk maken van je zelfvertrouwen? Wil je je karaktersterktes boosten, op deze manier meer potentieel in jezelf zien en zo meer rust creëren?

Dan heb ik voor jou mijn online programma ZEN. Een all-in-one training die op vele manieren jouw leven boost. Met de kracht van mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen en yogatherapie leer ik jou in 10 weken hoe je innerlijke rust kunt creëren en veerkracht kunt ontwikkelen, ik leer jou hoe je je karaktersterktes kunt inzetten en we kijken samen welke waarden jou drijven in het leven en welke mogelijkheden ze openen.

Lees hier meer over dit online programma.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eveline vanhaverbeke

In 7 stappen naar meer levensvreugde en positiviteit.

Heb je het lastig om gelukkig te zijn? Spelen er veel negatieve gedachten door je hoofd?

Download dan mijn gids. Ik geef jou een stappenplan om meer levensvreugde te ervaren en meer positviteit te creëren.

Heel leuk dat je mijn gids wilt ontvangen. Je krijg hem zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest