Wat zijn karaktersterktes en waarom is het zo waardevol ze te kennen?

Vind je jezelf creatief? Nieuwsgierig? Optimistisch misschien? En zegt ook jouw omgeving dat ze jou op die manier zien? Dan zijn deze eigenschappen waarschijnlijk jouw belangrijkste karaktersterktes. Maar wat zijn karaktersterktes nu eigenlijk?

Eén ding geef ik jou al meteen mee: Ze zijn een essentieel onderdeel van je persoonlijkheid. Onze karaktersterktes vertellen wie we zijn. Ze bepalen hoe we naar de wereld kijken en welke opdrachten we makkelijk tot een goed einde kunnen brengen. Ze sturen ons gedrag en onze keuzes en maken ons zelfzeker in de ene situatie of onzeker in een andere. Wie bijvoorbeeld hoog scoort op leiderschap zal uiteraard liever aangesteld worden als aanvoerder van een team dan wie hierop laag scoort.

Liggen onze karaktersterktes dan onwrikbaar vast?

Wetenschappers uit de positieve psychologie hebben na grondig onderzoek 24 karaktersterktes onderscheiden die in elk mens aanwezig zijn. Met deze eigenschappen als basis ontwierpen ze een test. Wie de test afneemt, krijgt een persoonlijke rangschikking van de 24 karaktersterktes, van prominent aanwezig naar zwak.

Meestal is het resultaat min of meer een bevestiging van wat we zelf onderhuids al wisten. Maar tegelijk drukt het ons met onze neus op de feiten. Niemand ziet bijvoorbeeld graag een eigenschap als ‘doorzettingsvermogen’ onderaan zijn lijst bengelen. Op die manier kan de classificatie ons aanzetten tot actie en ons ertoe brengen onze persoonlijkheid verder te ontwikkelen.

Want nee, onze karaktersterktes liggen niet zomaar van bij onze geboorte vast. Hoewel onze genen een belangrijke rol spelen in onze persoonlijkheid, wordt de rangorde van de karaktersterktes mede bepaald door onze opvoeding, door onze omgeving, door de mate waarin we de ene of de andere eigenschap zelf ontwikkeld hebben en door wat we meemaakten in ons leven.

Welke voordelen biedt de kennis van onze karaktersterktes dan precies?

Kennis over onze eigen karaktersterktes heeft biedt een schat aan mogelijkheden en voordelen.

Eens we een duidelijk zicht hebben op onze sterke eigenschappen enerzijds en op onze zwakker ontwikkelde eigenschappen anderzijds, kunnen we met deze kennis namelijk aan de slag.

Zo kunnen we met behulp van positieve psychologie- interventies of -oefeningen bepaalde karaktersterktes die minder goed scoren stimuleren.
Tegelijk kunnen we de eigenschappen waar we sowieso al sterk op scoren nog extra boosten, zodat ze ons nog meer kunnen dienen in het nastreven van onze doelen.

Prachtige opdracht, niet? Een opdracht die onze persoonlijke ontwikkeling met rasse schreden vooruit helpt. En die ervoor zorgt dat we onze authenticiteit beter leren kennen en waarderen.

Maar er is meer. Zo helpt de focus op onze sterke eigenschappen ons om de negativiteitsbias te counteren. De negativiteitsbias is onze neiging om meer belang toe te kennen aan de negatieve dingen in ons leven. Als mens besteden we namelijk meer aandacht aan wat verkeerd loopt in ons leven dan aan wat goed loopt. Zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd.

Wanneer we echter bewust focussen op onze sterktes, trappen we minder snel in deze val. We ervaren meer positieve emoties, we zien onszelf als een waardevoller persoon en we voelen sneller voldoening over ons leven.

Hoe doe ik dat nu, mijn zwakst ontwikkelde eigenschappen versterken en mijn sterkste eigenschappen verder ontwikkelen?

Je hebt het al begrepen: onze karaktersterktes zijn een belangrijke sleutel tot een beter leven. Een groter zelfvertrouwen, meer tevredenheid en dankbaarheid, meer mogelijkheden tot zelfontplooiing, … De voordelen reiken ver en omvatten de totale levenskwaliteit.

Wil ook jij je karaktersterktes ontdekken?

Doe dan hier de test.

Wil je daarna jouw persoonlijkheid en jouw levenskwaliteit een boost geven? Kijk dan naar mijn aanbod en contacteer me via eveline@flowwithlife.be. Ik help jou graag op jouw weg naar meer zelfontplooiing en naar het realiseren van je doelen.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Je authenticiteit terugwinnen doe je zo - Flow with Life - […] met oefeningen die jou aan het reflecteren moeten zetten. Zo kan het identificeren van jouw unieke karaktersterktes en van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest