Hoeveel jaren het geleden is, weet ik niet meer precies, maar ik herinner me nog goed de impact. Ik las het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle en ik besefte hoezeer ook ik me al mijn hele leven had laten misleiden. Net als de meeste mensen leefde ik het grootste deel van de tijd in het verleden of in de toekomst. Ik herkauwde gebeurtenissen van toen en maakte me zorgen over later. Maar het huidige moment ging al te vaak ongemerkt aan me voorbij, het enige moment waarin alles meestal goed is, net zoals het is.
Tolles uitgangspunt was niet nieuw. Alle grote filosofieën brengen het op de voorgrond: we moeten leven in het nu, mindful zijn. Dat wisten dus ook onze voorouders, duizenden jaren geleden.
En toch doen we het niet zomaar. Want we zijn nu eenmaal mensen, geprogrammeerd om gevaar te detecteren en zich zorgen te maken. Levend in een veel te druk hoofd. En dus is leven in het nu niet zomaar een mooi adagium, maar ook een ware opdracht. Het is een ingesteldheid die veel inspanningen vraagt en een constant bewustzijn. Luister maar even naar deze podcast.
Waarom bestaan de meeste problemen niet in het nu?
Soms voelen we ons triest, schuldig of kwaad, soms zijn we bang of onzeker. Op die momenten ervaren we negatieve emoties. En die emoties komen voort uit gedachten. Ze zijn er omdat we denken aan iets dat gebeurd is of aan iets dat nog moet komen.
Wanneer we bijvoorbeeld denken aan die keer waarop we aangevallen werden, worden we misschien verdrietig. Wanneer we denken aan een moeilijk gesprek dat voor volgende week is gepland, worden we bang.
We denken aan iets uit het verleden of iets in de toekomst en dat leidt tot emoties.
Maar misschien zitten we op het moment van deze gedachten wel in onze prachtige tuin, waar zonnestralen de bloemen intens kleuren en de vogeltjes vrolijk fluiten. We horen de vogeltjes niet, we zien de kleuren niet. We zijn aan het denken.
Het huidige moment gaat dan aan ons voorbij, terwijl het een reden kon zijn tot geluk.
Als we op deze momenten erin slagen te leven in het nu, dan ervaren we geen lastige emoties. Want op de meeste momenten is het nu geen plek vol problemen.
Maar we kunnen het verleden en de toekomst toch niet negeren?
Leven in het nu betekent niet dat we moeten doen alsof het verleden niet gebeurd is en alsof de toekomst ons niet wacht. Dat zou niet realistisch zijn en ook niet haalbaar. Een plant leeft altijd in het heden. Een mug ook.
Maar wij zijn mensen, met een hoger bewustzijn, met een geheugen en een goeie dosis fantasie.
Het is normaal dat we ons het verleden herinneren en dat we ons een voorstelling maken van de toekomst. Alleen hoeven we ons niet zomaar te laten meeslepen door emoties die ons ongelukkig maken en die ons verder van geen nut zijn.
Wat kunnen we dan wel doen met onze gedachten over het verleden en ons gepieker over de toekomst?
Je hebt vast nog quotes voorbij zien komen waarin beweerd wordt dat het verleden ons lessen leert. Misschien heb je even gedacht dat dit waar was, maar heb je er verder niets mee gedaan. Het is nochtans een waarheid die ons veel kan opleveren. Kijken naar wat gebeurd is en proberen te zien welke lessen je eruit kunt trekken kan erg waardevol zijn.
Wanneer jouw baas jou vernederd heeft in het bijzijn van anderen en jou onterecht van zaken heeft beschuldigd, dan kun je misschien weken later nog verdriet ervaren. Misschien voel je ook schaamte, of boosheid tegenover jezelf omdat je je niet eens hebt verdedigd.
Je kunt je laten meeslepen door die emoties en je steeds slechter voelen.
Of je kunt er iets uit leren. Je kunt inzien dat je eigenwaarde niet van anderen moet afhangen, je kunt je voornemen een andere houding aan te nemen als dezelfde gebeurtenis zich nog eens herhaalt. En je kunt inzien dat de schaamte die jij ervaart helemaal niet nodig is omdat het jouw baas is die over de schreef is gegaan. Niet jij.
We kunnen het verleden dus gebruiken om het nu en de toekomst beter te maken.
En wat doen we dan met al die zorgen die we ons maken over de toekomst?
Wel, daar is een simpel antwoord op: de toekomst bestaat nog niet. Je hebt geen idee hoe de dingen zullen gaan, ook al denk je het te weten op voorhand. Hoe vaak is het niet gebeurd dat je overtuigd was van een slechte afloop en dat de dingen dan toch goed verliepen?
Piekeren over de toekomst is zinloos als je de dingen niet in de hand hebt. En wanneer je ze voor een deel wel in de hand hebt en de dingen wat kunt sturen, dan kun je er iets aan doen en hoef je je ook geen zorgen te maken.
Hoe doe je dat dan, leven in het nu?
Doordat leven in het huidige moment zo moeilijk is als mens en we het moeten blijven oefenen, zijn methodes om dit waar te maken erg welkom.
De volgende oefeningen, mindsets of technieken kunnen je daarbij helpen:
- Focus op je lichaam
Als je met je geest volgt wat je lichaam doet, dan ben je altijd in het heden. Blijf met je geest bij het eten als je eet, blijf gefocust op de beweging van je wandelende lichaam als je wandelt, en blijf met je aandacht bij het ademen wanneer je een ankerpunt zoekt. Op die manier blijf je op elk moment in het nu. Lichaamsbewustzijn is de sleutel tot rust.
Dat is mindful leven.
2. Mediteer elke dag
Maak elke dag wat tijd vrij om te mediteren. Op die manier leer je te leven met wat is. Bovendien ben je je tijdens een meditatie bewust van de gedachten die in je opkomen en leer je ze los te laten voor ze met je op de loop gaan.
3. Neem een mindset van vertrouwen aan
Ontwikkel zoveel mogelijk vertrouwen in jezelf en in het lot. Als je er vertrouwen in hebt dat je aankunt wat het leven jou toewerpt, dan kun je op een meer ontspannen manier omgaan met tegenslagen. Je weet dat je sterk genoeg bent om ze de juiste plaats te geven in jouw levensverhaal.
Als je bovendien het vertrouwen kunt hebben dat al wat gebeurt in je leven jouw persoonlijke ontwikkeling ten goede komt, ook als het even lastig is, dan hoef je niet langer angstig te zijn voor wat nog moet komen. Alles heeft zijn betekenis. Alles heeft een doel.
Omarm dus de onzekerheid. Leer leven met de wetenschap dat we een groot deel van wat ons overkomt niet in de hand hebben en dat we moeten aanvaarden wat niet te veranderen is.
Deze mindset is de ideale basis voor een leven waarin we kunnen groeien.
Of, zoals Ralph Waldo Emerson het zei:
‘Life is a journey, not a destination.’
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks