Paniekaanvallen. We hebben er allemaal ofwel zelf meegemaakt of ze bij anderen gezien. En vaak is dat een heftige ervaring. Wanneer je alle controle over je adem kwijt bent en een stekende pijn voelt in je borst, denk je misschien zelfs dat je zult sterven. Op zo’n moment is de meest prangende vraag: Hoe stop je een paniekaanval? Doe je dat door diep in en uit te ademen, zoals vaak aangeraden wordt? Door je hoofd in koud water onder te dompelen? Of is er nog een ander middel dat jou uit die netelige situatie haalt?
Waar komt een paniekaanval vandaan?
Eerst en vooral: hoe komt het zo ver?
Een paniekaanval ontstaat doordat je een angstgedachte hebt of doordat je je in een situatie bevindt die de vecht- of vluchtreflex (te) sterk activeert. Zo kan het zijn dat je door eenvoudigweg te denken aan een voordracht die je moet geven, een paniekaanval krijgt, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het gevaar op dat moment reëel is, wanneer je bijvoorbeeld in het holst van de nacht oog in oog staat met een inbreker.
Wat is een paniekaanval eigenlijk?
Om dat uit te leggen, moeten we even terug naar de oertijd, toen onze voorvaderen elke dag hun leven riskeerden om voedsel te gaan zoeken. Toen is namelijk een mechanisme ontstaan dat hun levenskansen vergrootte. Op elk moment kon een roofdier hen grijpen en doden, en om hen te beschermen tegen dat gevaar, ontwikkelde de evolutie een reflex, de vecht- of vluchtreflex. Wij hebben deze reflex van onze voorvaderen geërfd.
Bij de perceptie van gevaar wordt instinctief een reactie geactiveerd in ons reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen. Dat deel van ons brein zet het autonome zenuwstelsel ertoe aan zich klaar te maken voor een gevecht of een vlucht, afhankelijk van de concrete omstandigheden. Onze hartslag versnelt, onze bloeddruk stijgt, onze spieren worden van veel bloed voorzien, we gaan snel en oppervlakkig ademen en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Als moderne mens leven we in een veilige wereld en is het gevaar verslonden te worden door een wild dier op weg naar de supermarkt miniem, maar toch wordt deze reflex meerdere keren per dag geactiveerd. Dat uit zich in stress. Wanneer we ruzie hebben met onze partner, te veel taken te doen krijgen op een dag of erg luide muziek moeten aanhoren tegen onze zin, reageert ons lichaam met de vecht- of vluchtreflex, ook al is ons leven totaal niet in gevaar.
Gelukkig krijgen we niet bij elke stress-situatie meteen een paniekaanval, maar de kans dat dit gebeurt wordt ernstig vergroot bij wie verkeerd ademt. En dat doen veel mensen in onze maatschappij vol prestatiedrang en haast. De kans dat we chronisch gaan hyperventileren is reëel. Dat wil zeggen dat we de hele dag te snel en te oppervlakkig ademen.
Wie chronisch hyperventileert is extra kwetsbaar wat paniekaanvallen betreft. Eén trigger is vaak genoeg om in het rood te gaan, om de pedalen te verliezen en acuut zwaar te gaan hyperventileren. De paniekaanval is een feit.
En hoe stop je een paniekaanval?
En hoe stop je die aanval dan?
Door je ademhaling te resetten. En dat kun je alleen doen met enkele daarvoor geschikte technieken.
Welke technieken dat zijn en hoe je ze uitvoert, dat leg ik jou heel graag uit in deze video:
En als je last hebt van te veel stress en daardoor je plezier in het leven wat bent verloren, download dan zeker mijn gratis gids die jou leert hoe je in 7 stappen naar meer levensvreugde en positiviteit gaat.
0 reacties