Wie me enkele jaren geleden gevraagd had om een paar slechte gewoontes op te noemen, had iets te horen gekregen over te veel chocolade en snel praten.
Na al die tijd weet ik beter. Veel chocolade eten is inderdaad niet gezond. En snel praten kan vermoeiend zijn voor wie mijn verhaal wil volgen. Maar van de werkelijk slechte gewoontes, die maakten dat ik geen rust vond en mooie momenten aan me voorbij liet gaan, was ik me niet eens bewust.
En zo is dat met de meeste mensen. We saboteren massaal ons eigen geluk, we dwarsbomen zelf het leven dat we zouden kunnen leiden.
En hebben er geen idee van.
Daarom vertel ik jou graag welke deze gewoontes precies zijn. Want we kunnen er maar beter goeie ontwikkelen in dit korte leven. Het liefst nog vandaag.
1. Blijven piekeren over wat je verkeerd hebt gedaan
We kennen allemaal dit gevoel. Je nam een verkeerde beslissing en blijft maar denken aan hoe je leven er zou uitgezien hebben als je het niet had gedaan.
‘Had ik mijn mond maar gehouden op dat cruciale moment,’ denk je. Of ‘Waarom heb ik die studies niet gewoon afgerond? Dan had ik nu niet zo’n stomme job.’
Herhalen en herkauwen wat je anders moest hebben gedaan, heeft geen enkele zin. De dingen zijn wat ze zijn.
Meer zelfs: het gepieker maakt jou extra ongelukkig.
Bovendien weet je niet hoe je leven zou gelopen zijn als je die stommiteit niet had begaan of als je een andere beslissing had genomen. Misschien had het zelfs geleid tot omstandigheden die je nog minder leuk had gevonden.
Blijf dus niet piekeren en jezelf neerhalen wanneer je iets verkeerd hebt gedaan. Zoek uit hoe je op de beste manier kunt leven met de situatie zoals je die hebt gecreëerd, bedenk wat deze vergissing jou kan leren voor de toekomst en laat dan los. In deze blog vertel ik jou hoe belangrijk mindfulness daarbij is.
2. Jezelf vergelijken met anderen
Sommige mensen lijken zo succesvol dat ons eigen eenvoudige leventje ernaast lijkt te verbleken. We zouden het liefst willen ruilen want zij hebben precies wat wij willen.
Maar succes is erg subjectief. En slechts een deelaspect van iemands leven. Misschien zou die ene waar je zo naar opkijkt om een andere reden liever ruilen met jou.
Jezelf met iemand vergelijken maakt je niet alleen ongelukkig. Het heeft ook geen zin. Vergelijk jezelf dus alleen met jezelf. Met de jij die je ooit was en met degene die je nog wil worden. Wie was je tien jaar geleden? En wie ben je nu? Welke doelen heb je nog voor ogen? En wat moet je daarvoor doen? Kijk waar je jezelf in kunt verbeteren en ga voor jouw eigen succes.
3. Denken dat je gelukkiger zult zijn als …
‘Eens ik in mijn nieuwe huis zal wonen, zal ik vrede vinden.’
‘Wanneer ik de juiste partner zal gevonden hebben, zal het plaatje compleet zijn.’
We denken vaak dat het geluk pas zal komen nadat een leemte gevuld is. Maar misschien blijft de leemte wel bestaan.
Trouwens, als onze wens wordt vervuld, wennen we er snel aan. Voor we het beseffen, verlangen we alweer naar een volgend iets dat we niet hebben.
Wachten op geluk belet jou te genieten van wat nu is. Geluk ligt niet in een bereikbare of onbereikbare toekomst. Het is altijd te vinden in het huidige moment, waarin we moeten focussen op wat er is en daar dankbaar om zijn. Lees hier hoe je die dankbaarheid ontwikkelt.
4. De negatieve gedachten laten domineren
Volgens sommige neurowetenschappers gaan er op een gemiddelde dag 60 000 gedachten door ons hoofd, volgens andere zijn het er nog een pak meer. We beseffen het niet altijd, maar een groot deel van deze gedachten is ronduit negatief. We piekeren, zijn angstig of boos, we vertellen onszelf welke losers we zijn, blijven kwetsende woorden van een ander eindeloos afspelen in ons hoofd en bedenken hoe slecht het gaat met de wereld. Al die gedachten zorgen ervoor dat onze leefwereld baadt in negativiteit. Moeilijk om in een dergelijke wereld gelukkig te zijn. Met de kracht van neuroplasticiteit kun je door wat oefening echt anders gaan denken.
Wees daarom zoveel mogelijk mindful bij de gedachten die in je opkomen. Wees je bewust van hun lading. Probeer de positieve gedachten extra kracht te geven en laat de negatieve los voor ze nog meer negativiteit creëren. Spreek jezelf ook zo vaak mogelijk op een positieve manier toe. Geef jezelf een schouderklopje wanneer je iets goed hebt gedaan, benadruk je karaktersterktes en vertel jezelf dat je veel in je mars hebt.
5. Stress ervaren omwille van dingen waar je niets aan kunt veranderen
Op sommige dingen heb je een invloed, op andere niet. Een zomer vol regen, je moeder die ziek wordt, een dronken chauffeur die jouw auto in de prak rijdt, … Je had het liever anders gezien, maar je kon het niet voorkomen en kunt er niets aan veranderen. Het enige dat jij onder controle hebt, is je eigen reactie op wat er gebeurt. Het is normaal dat je boos wordt of verdrietig wanneer iets tegenzit, maar jij bepaalt of je die gevoelens weer loslaat of erin gaat verdrinken.
Gebeuren er dus dingen in je leven waar je geen controle over hebt? Laat dan toe dat de emoties in je opkomen, observeer ze, adem diep in en uit en laat ze dan weer los. In deze podcast vertel ik jou je negatieve emoties een plek kunt geven in je leven.
Nu ben jij aan de beurt
Heb je sommige van deze slechte gewoontes herkend? Heb je misschien zelfs ingezien dat ze ook jouw leven een pak minder gelukkig maken?
Dan ben je nu al op de goeie weg. Want bewustzijn is de eerste stap. Probeer jezelf te observeren in je reacties. En neem dan de touwtjes in handen. Want alleen goeie gewoontes maken een goed leven. En brengen jou geluk.
Ik wens jou veel succes. En als je begeleid wilt worden op deze mooie weg, kijk dan zeker eens hier.
0 reacties