4 manieren om gelukkiger te worden door de kracht van dankbaarheid

We willen allemaal gelukkig zijn. Maar tegelijk ervaren we vaak hoe broos geluk is, hoe snel het ons weer ontglipt. Een stabielere gelukstoestand is nochtans wel degelijk mogelijk. Want de kracht van dankbaarheid is sterk. En de sleutel tot geluk.

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

In de relatief nieuwe wetenschap van de positieve psychologie krijgt dankbaarheid een centrale plaats. Onderzoek wees namelijk uit dat het ontwikkelen van deze eigenschap ervoor zorgt dat we meer geluk gaan ervaren en dat we tegelijk een buffer opbouwen die ons beschermt tegen wanhoop op momenten van tegenslag. Door ons te oefenen in dankbaarheid, gaan we onze hersenen trouwens op een andere manier vorm geven dankzij de kracht van neuroplasticiteit.

Maar ook in het boeddhisme en in vele andere filosofieën krijgt dankbaarheid een centrale plaats. Zelfs zonder wetenschappelijke bewijzen wisten wijzen al duizenden jaren geleden hoe belangrijk deze eigenschap was.

Het ontwikkelen van dankbaarheid zorgt er namelijk voor dat

  • je meer zin kunt geven aan je leven
  • je meer connectie ervaart met de anderen en met de wereld om je heen
  • je meer zelfwaardering en zelfvertrouwen ontwikkelt
  • je op een positievere manier denkt over het leven
  • je veerkracht opbouwt
  • je meer compassie ervaart voor anderen en voor jezelf

Maar er is meer.

Doordat je een positievere mindset aanneemt en daardoor ook minder stress ervaart, zorgt het cultiveren van dankbaarheid bovendien voor een betere slaap, een lagere bloeddruk, minder vatbaarheid voor depressie en betere relaties.

Je ziet: dankbaar zijn en er actief aan werken, heeft zoveel voordelen dat deze eigenschap met recht en reden een sterrenstatus heeft gekregen binnen de positieve psychologie.

Maar hoe doe je dat precies, dankbaarheid ontwikkelen?

Je kunt op vele manieren werken aan het ontwikkelen van deze eigenschap. Ik som er graag enkele voor je op die hun effectiviteit in meerdere onderzoeken hebben bewezen.

Oefening 1: Hou een dankbaarheidsdagboek bij

Elke dag overkomen ons dingen waar we dankbaar om kunnen zijn of ervaren we successen. Elke dag zijn er ook heel wat positieve zaken die we als vanzelfsprekend aannemen, maar die dat in feite niet zijn. We vinden het bijvoorbeeld normaal dat we voldoende eten hebben, dat we uit een haast oneindige hoeveelheid voedsel kunnen kiezen in de supermarkt en dat we elke dag kunnen bereiden waar we zin in hebben. Maar het had ook anders kunnen zijn, als we op een andere plek waren geboren of in een ander tijdperk.

In een dankbaarheidsdagboek noteer je elke avond 3 dingen die jouw dag kleur hebben gegeven. Het is belangrijk dat je niet alleen nadenkt over deze 3 dingen, maar dat je ze ook echt opschrijft. Dat zorgt voor een betere inprenting in je geest.

Noteer dus in volledige zinnen 3 zegeningen van de dag, zoals ‘Ik ben dankbaar omdat mijn collega me vandaag zei dat ik er goed uit zag met mijn nieuwe bloes’ of ‘Ik ben dankbaar om de zon die zo heerlijk scheen’.

Oefening 2: Schrijf dankbaarheidberichtjes of zeg het de persoon in real life

Je dankbaarheid uitdrukken tegenover een ander is een krachtig middel om het gevoel stevig te verankeren in je mindset. Stuur iemand een bericht waarin je vertelt hoe blij je bent dat hij iets voor je heeft gedaan of hoe blij je tout court bent dat die persoon in je leven is.

Nog beter is het hem gewoon te zeggen face to face. De glimlach die je ervoor terug zult krijgen is onbetaalbaar.

Oefening 3: Voer een “week-zonder-klagen” in

Voer een week in waarin je je voorneemt niet te klagen over al wat mis gaat. Probeer je erg bewust te zijn van de drang die in je opkomt om dat toch te doen en wees trots op jezelf wanneer je die drang kunt weerstaan.

Oefening 4: Detecteer de schoonheid in jezelf

Dankbaarheid om gebeurtenissen of om personen in je leven zijn één ding. Maar waarom zou je ook niet dankbaar zijn om de persoon die jij bent? We vergeten veel te vaak onszelf te waarderen.

Ga zitten, neem een blad papier en noteer alle eigenschappen, talenten, vaardigheden en karaktersterktes die jouw leven waardevoller en mooier maken voor jezelf en voor de mensen rondom jou.

Herlees wat je hebt genoteerd en ervaar diepe dankbaarheid om al wat jij als persoon te bieden hebt.

Wil je dus meer geluk ervaren? Probeer deze methodes voor een tijd toe te passen. Je zult zien hoeveel effect ze hebben.

En vermijd tegelijk de dingen die jouw geluk saboteren.

Wens je nog meer tips, oefeningen en persoonlijke begeleiding om meer rust, zin en geluk te ervaren in je leven?

Wens je begeleiding op maat, helemaal aangepast aan jouw unieke persoonlijkheid en aan jouw situatie?

Kijk dan hier naar mijn aanbod. En neem gerust contact met me op via eveline@flowwithlife.be.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eveline vanhaverbeke

In 7 stappen naar meer levensvreugde en positiviteit.

Heb je het lastig om gelukkig te zijn? Spelen er veel negatieve gedachten door je hoofd?

Download dan mijn gids. Ik geef jou een stappenplan om meer levensvreugde te ervaren en meer positviteit te creëren.

Heel leuk dat je mijn gids wilt ontvangen. Je krijg hem zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest