Wat te doen als je geen tijd hebt om te mediteren?

Ben je ooit begonnen met mediteren? En heb je niet volgehouden omdat de tijd jou ontbrak?

Wellicht vind je dat zelf wel jammer en zou je het liefst de draad weer oppikken. Want je weet dat meditatie een training is voor je geest en dat die jou op termijn veel voordelen kan opleveren. Zoals rust in je hoofd. En meer veerkracht. 

Alleen, … het komt er niet van. 

Maar wat kun je doen als jouw drukke leven het niet toestaat zomaar te gaan zitten en een kwartier niets te doen? Als jouw dag echt propvol zit en die meditatie er niet meer in past? Als je geen tijd hebt om te mediteren?

Dan moet je vooral jouw eigen gedachten niet langer geloven. En dus twee aannames loslaten. Obstakels die jij voor waar hebt aangenomen, maar die dat niet zijn. 

Als je trouwens geen idee hebt of een geleide meditatie beter is dan zelfstandig mediteren of omgekeerd, lees dan ook zeker even deze blog.

Waarom je wél tijd hebt om te mediteren

We hebben allemaal routines die we elke dag volgen. We staan ’s morgens op, we ontbijten, poetsen onze tanden, nemen een douche, … en doen dat in deze volgorde of in een andere. In feite werken we op die manier aan onze fysieke hygiëne. We doen dit omdat we het noodzakelijk vinden en we zullen er ook geen stappen van overslaan. 

Maar ook onze mentale hygiëne vraagt aandacht. Terwijl we de hele dag in ons hoofd zitten, bezig zijn met denken, met piekeren en met angsten te ontwikkelen, vergeten we om ook op het mentale vlak een routine op te bouwen. 

Nochtans is elke inspanning van nut. Wie ook maar tien minuten mediteert, doet al iets waardevols voor zijn drukke hoofd. En geef toe, tien minuten zijn echt niet onoverkomelijk veel. Vooral niet wanneer je de minuten bij elkaar telt waarop je door je sociale media scrolt of waarop je zit te piekeren.

Integreer jouw meditatie dus gewoon in je dagelijkse routine. Ga elke dag zitten op een vast tijdstip, en sla dat moment niet over. Net zoals je niet naar je werk zult vertrekken zonder je tanden te hebben gepoetst, ga je het huis niet uit voor je hebt gemediteerd. Besef ten volle dat je een inspanning doet voor je mentale hygiëne, en hoe belangrijk die voor je is.

Waarom meditatie bovendien nooit tijdverlies is, maar net tijdswinst oplevert

Denk eens na hoeveel tijd je op een dag verliest doordat je blijft hangen in gedachten over het verleden of doordat je al angsten ontwikkelt voor de toekomst?

Hoe vaak zit je te piekeren? Hoe vaak heb je gedacht dat je in een uur tijd gedaan hebt wat je ook in een kwartier had kunnen klaarspelen? Als je maar niet had zitten piekeren, als je maar je concentratie had kunnen behouden.

Als je dat even overweegt en tegelijk weet dat meditatie jou helpt om de focus aan te scherpen en in het huidige moment te leven, dan weet je dat mediteren nooit tijdverlies kan zijn. 

Integendeel. Voor elke minuut die je mediteert, win je een veelvoud aan minuten in je verdere dag. Zie jouw kwartier meditatie dan ook niet als een kwartier waarin je andere dingen had kunnen doen. Zie het als een training die jou in staat stelt om beter te functioneren in je dagdagelijkse handelen.

Zo, na het lezen van deze blog weet je terug wat je eigenlijk altijd hebt geweten:

Je hebt wel degelijk tijd voor meditatie en, meer nog, het levert jou zelfs tijdswinst op.

Nu dit weer even goed opgeklaard is, wil je misschien wel meteen terug aan de slag gaan. Of misschien heb je nog nooit gemediteerd omdat je er nooit de tijd voor dacht te hebben en wil je er nu eindelijk eens werk van maken. Alleen weet je niet hoe je eraan moet beginnen.

Bekijk dan in eerste instantie deze video. Ik leg er jou de basis uit van wat meditatie is en hoe je het moet doen.

En contacteer me daarna hier. We kijken samen voor een eerste sessie. Want begeleiding is zeker nodig bij de start. Anders geef je het op, zoals ik ooit zelf deed. Lees hier waarom. Ik begeleid jou heel graag op deze boeiende weg.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest