De enige manier om mentaal sterker te worden

Je wilt mentaal sterker worden en hebt al alles geprobeerd. Je bent tientallen keren naar de psycholoog geweest en hebt stapels zelfhulpboeken gelezen.

Maar na al die jaren verandert er fundamenteel niets. Ondanks alle tips, adviezen en waardevolle theorieën geraak je bij elke tegenvaller opnieuw van slag. Om dan nog te zwijgen van die voortdurende drukte in je hoofd. Al die gedachten. Dat eindeloze piekeren over wat jouw collega gisteren tegen jou heeft gezegd en de paniek over wat je allemaal nog moet doen. Je wenst dat je net als je zus kon zijn, die zich nergens iets van aantrekt. Je denkt dat je wel nooit zo zult worden.

En meteen voel je je nog een pak slechter.

Waarom adviezen en theorieën jou geen stap vooruit helpen

Je vraagt je dus af waarom je geen progressie maakt. Ook al wil je dat zo graag.

Nochtans is de verklaring eenvoudig: niets gaat vanzelf. Geen enkel advies verandert op zich jouw manier van denken, geen enkele filosofie zal zich zomaar implementeren in je geest. Een marathon lopen lukt toch ook niet door erover te lezen? 

De uitdaging die nu voor jou ligt, is evengoed een marathon. Maar dan wel eentje voor je hersenen.

Net zoals je moet trainen om je spieren te versterken, moet je dat namelijk ook doen met je geest. Als jij wilt dat die rustiger en veerkrachtiger wordt, moet je oefenen, elke dag. Je zult een routine moeten installeren van mentale hygiëne, je zult discipline moeten ontwikkelen, en geduldig observeren hoe jouw geest een transformatie ondergaat. 

Hoe ziet zo’n mentale training er dan uit?

Het sleutelwoord is bewustzijn. Want in feite trap je keer op keer in dezelfde val. Er komt een gedachte in je op, die leidt naar een volgende gedachte, en voor je het weet, is er een ketting ontstaan en ben je dus hopeloos aan het piekeren. Soms heb je zelfs al een compleet rampscenario bedacht van hoe de dingen binnenkort zullen zijn. 

Maar piekeren is zinloos. De toekomst is sowieso onbekend, ook al denk je soms haar te kennen. En wat je niet kunt veranderen, dat kun je nu eenmaal niet veranderen. Ook niet door te denken. Ondertussen slorpen al deze gedachten wel veel energie van je op en zorgen ze voor een slecht gevoel. In deze blog vertel ik trouwens over dat geniepige stemmetje in je hoofd. Wat het precies is en hoe je het stil legt.

Daarom zijn mindfulness en de core-training ervan, meditatie, de methode bij uitstek om met dit steeds terugkerende probleem om te gaan. Want alleen wanneer je je bewust bent van de gedachten in je hoofd, kun je ze ook loslaten. En dat is net wat je met deze training leert. 

Bij een meditatie komt het er namelijk op aan de focus op één punt te houden, bv. op je adem. Telkens er gedachten in je opkomen, observeer je ze vanop een afstand en laat je ze weer los om je focus terug naar je adem te brengen. In die zin is meditatie de beste mentale training die bestaat. Je leert tegelijk te focussen, bewust te worden van je gedachten en ze los te laten, zodat je hoofd minder vol zit. Leer alles wat je moet weten om te kunnen starten met mediteren in deze podcast.

Maar ook de meer informele vorm van mindfulness, waarbij je met bepaalde oefeningen in het dagelijkse leven bewustzijn en zelfbewustzijn ontwikkelt, draagt bij tot rust en veerkracht. Niet alleen leer je met mindfulness te leven in het huidige moment. Ook oefen je in het niet-oordelen.

En dan is er nog je ademhaling. Deze krachtige tool die jou mits enige training op stressmomenten tot rust kan brengen, maar die zonder die training net het omgekeerde doet. Op hol slaan en de stress nog versterken. Luister vooral ook even naar deze podcast waarin ik vertel waarom je ademhaling een superpower is.

Maar hoe ga ik dan concreet aan de slag?

Wie nooit eerder heeft leren mediteren, geen kaas gegeten heeft van mindfulness en geen coaching kreeg om juist te ademen, zal in de eerste plaats op zoek moeten gaan naar professionele begeleiding. Ook hier zal een boek lezen niet volstaan.

Niet alleen heb je iemand nodig die jou de nodige uitleg kan geven en die jou de juiste oefeningen aanleert. Ook heb je bij jouw eerste stapjes behoefte aan iemand die aan de zijlijn staat, die jou aanmoedigt en motiveert.

Tot je alleen verder kunt en de trainer jou los kan laten.

Want dat is het mooie aan mentale training. Je hoeft niet je hele leven afhankelijk te blijven van een therapeut. Eens je de vaardigheden hebt verworven, weet je zelf hoe je de stormen in je leven kunt doorstaan. Het komt er alleen op aan te blijven trainen, ook op de goeie dagen, elke dag.

Die marathon. Je weet wel.

Wil ook jij graag aan het trainen slaan en ben je op zoek naar een mentaal trainer die zowel meditatie, mindfulness als ademcoaching aanbiedt met daar bovenop ook nog yoga nidra voor diepe relaxatie en positieve psychologie?

Bekijk dan hier mijn aanbod. Ik help jou heel graag om innerlijke rust en veerkracht te ontwikkelen.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest