Deze 4 gouden regels leren jou om te aanvaarden wat je niet kunt veranderen en meer rust te creëren in je geest

Vind je het ook zo moeilijk om te aanvaarden dat niet alles gaat zoals je dat wou? Zou je soms willen dat jij die promotie had gekregen en niet je collega, dat je net als je vriendin een partner had die elke dag kookte en dat je je pols niet gebroken had na een val met je fiets?

En blijf je dan maar piekeren, denken aan hoe het kon geweest zijn en weerstand voelen tegen de situatie zoals die is? Zegt dat stemmetje in je hoofd de hele tijd dat het niet oké is?

Weet dan vooral dat piekeren, scenario’s bedenken en weerstand ontwikkelen jou alleen maar ongelukkiger maken. In elk geval zullen jouw gedachten de situatie niet veranderen. Je kunt dus maar beter gewoon aanvaarden dat is wat is.

Maar hoe doe je dat nu, aanvaarden wat je eigenlijk niet wilt? Want ook al zegt de mindfulnesstrainer ‘Alles is oké zoals het is’, je gelooft het daarom nog niet.

Trouwens, in deze mantra ‘Alles is oké zoals het is’, betekent de ‘oké’ niet hetzelfde als ‘positief’. Het betekent gewoon dat we alles laten zijn, het accepteren.

1.    Observeer de cyclussen in de natuur en in het leven. Zie hoe niets blijft, alles verandert.

Een van de mooiste wonderen van de natuur heeft alles te maken met het veranderlijke, de cyclussen die ervoor zorgen dat alles stroomt, dat alles verandert en dat niets ooit hetzelfde blijft. Herfst gaat over in winter, daarna in lente en zomer en dan weer in herfst. Dag gaat over in nacht en opnieuw in dag. De oneindige herhaling van deze cyclussen maakt het leven mooi en biedt ons steeds weer nieuwe kansen.

Maar ook in ons persoonlijke leven blijft niets hetzelfde. We worden geboren en gaan op een dag weer dood. In de jaren daartussen vloeit en stroomt het leven zich een weg doorheen obstakels en bochten. Mensen komen ons bestaan binnen. Op een dag zijn ze weer weg. Gebeurtenissen zullen jou vormen als mens en sommige ingrijpende gebeurtenissen zullen zorgen dat alles anders wordt, dat je een volledige transformatie ondergaat. Toen ik vorig jaar de diagnose eierstokkanker kreeg, betekende dit een breekpunt. Nooit heb ik nog op dezelfde manier gekeken naar het leven en naar de mensen rondom mij. Ik ging door intens lastige tijden en moest zware behandelingen ondergaan, maar tegelijk betekende mijn ziekte het begin van een nieuw leven, dat waardevoller werd.

2.    Besef dat weerstand ontwikkelen of iets krampachtig willen vasthouden je lijden alleen maar vergroot

Natuurlijk is het lastig wanneer iemand die je graag ziet uit je leven verdwijnt of wanneer je moet verhuizen van een plek waar je graag woonde naar onbekend terrein. Maar zolang je weerstand biedt tegen een situatie waar je niets aan kunt veranderen, vergroot je alleen je lijden. Aanvaard dus dat de dingen zijn zoals ze zijn, laat je emoties toe, aanvaard dat ze er zijn, doorvoel ze, maar ga ze niet cultiveren. Laat ze op tijd weer los.

Ook willen vasthouden aan iets dat je niet wilt verliezen, kan voor lijden zorgen omdat je vanuit angst handelt. Weet dat alles waar je nu aan vasthoudt op een dag uit je leven kan verdwijnen en geniet daarom van het moment.

3.    Zie wat je uit elke situatie kunt leren

Hoe graag je ook had gehad dat de dingen anders waren gelopen, er is altijd een keerzijde aan de situatie. Elke tegenslag is een kans om te groeien. Zo heb ik het ook ervaren bij mijn ziekte. Naast alle ellende bracht ze me een gouden kans om een betere versie te worden van mezelf. Ik wist waar mijn valkuilen lagen, identificeerde mijn sterktes en genoot van elk mooi moment omdat ik ineens heel goed besefte dat ik geen idee had hoeveel dagen er nog zouden komen.

4.    Wees altijd waar je bent. Hier en nu.

95% van ons lijden komt voort uit piekeren over het verleden en uit angst voor de toekomst. En dat terwijl het verleden toch niet meer veranderd kan worden en we, wat de toekomst betreft, 2 mogelijkheden hebben: ofwel kunnen we actie ondernemen zodat onze angst geen waarheid wordt, en dan doen we dat gewoon. Ofwel hebben we er geen controle over en dan heeft gepieker ook geen zin.

Focussen op wat hier en nu gebeurt en aanvaarden dat is wat is, zorgt dat we bijna al het lijden uit ons leven kunnen bannen.

Vind je ook na het lezen van deze blog nog steeds dat het niet makkelijk is om al deze regels in realiteit om te zetten?

Volg dan zeker mijn online programma ‘Zen. Ik leer er jou alles dat je nodig hebt om rust en balans te creëren in je hoofd en in je lichaam.

Een voorsmaakje hiervan vind je trouwens in mijn gratis e-book, dat je hier kunt downloaden:

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zo kun je stress uit je leven bannen - Flow with Life - […] Aanvaarden dat we bepaalde dingen niet kunnen veranderen, dat het verleden voorbij is en dat de toekomst zal zijn…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest