Op deze 5 manieren kun je gelukkiger worden

Er zijn veel dingen die we als mens willen hebben of bereiken. We koesteren ambities, stellen doelen en werken aan projecten. Maar in de eerste plaats willen we allemaal gelukkig zijn. De zelfhulpboeken die ons uitleggen hoe dat moet, liggen in hoge stapels in de boekhandel. Met behulp van toverformules, theorieën of handleidingen wordt in deze boeken uiteengedaan hoe je jezelf een weg kunt banen naar geluk.

Maar vaak blijkt ook dit weer een doodlopende weg te zijn. Zelfhulpboeken werken namelijk niet, zoals ik uitleg in deze podcast en in deze blog. Nooit waren meer mensen depressief dan nu, in een maatschappij waar overvloed heerst en de beste zorgen voorhanden zijn.

Is gelukkig zijn dan een onmogelijk doel?

Nee, zeker niet.

Ook al kunnen we uiteraard niet op elk moment in ons leven geluk ervaren en hoort verdriet nu eenmaal bij het bestaan, toch zijn er manieren om veerkrachtiger te worden en iets vaker dat zalige gevoel te ervaren dat alles goed is zoals het is.

Welke factoren ons geluk bepalen, is het onderzoeksgebied van de positieve psychologie.

Vanuit deze wetenschapstak geef ik jou dan ook graag vijf tips. In een volgende blog voeg ik er nog enkele aan toe.

Misschien kwam je sommige van deze tips ook al tegen in een of ander zelfhulpboek en heeft het jou niet geholpen.

Weet dan dat je adviezen zoals deze vooral moet toepassen, dat ook geluk een kwestie is van oefenen, van werken aan jezelf, keer op keer. Het zijn vaardigheden die je moet verwerven. Lezen en knikken alleen helpt je geen stap vooruit. Aan de slag dus.

Tip 1: Wees dankbaar

Dankbaarheid is een van de krachtigste tools om een gelukkiger leven op te bouwen. Wie dankbaar is, richt zijn blik op het positieve en weet dat niets als vanzelfsprekend mag gezien worden.

Heb je twee benen? Wat is dat goed nieuws.

En kun je er ook mee stappen? Nog zoveel beter.

Wees dankbaar om die twee gezonde benen. Sommige mensen hebben dat geluk namelijk niet.

Wil je je dankbaarheid cultiveren? Start dan met een dankbaarheidsdagboek. Noteer elke avond 3 dingen die goed zijn gegaan of die een zegen voor jou zijn geweest. Dat kan gewoon het feit zijn dat de zon schijnt, een compliment dat iemand je gaf, een taak waar je in slaagde of lekker eten op je bord. Op deze manier stap je met een positief ingestelde geest in bed en kan de dankbaarheid ook ’s nachts nog even doorwerken op je gemoed.

Tip 2: Ontdek jouw unieke karaktersterktes

We hebben allemaal onze sterktes. Alleen focussen we al te vaak op wat we als onze zwaktes ervaren. Van nature zijn we nu eenmaal geneigd het negatieve te benadrukken. Deze neiging heet de negativiteitsbias. Daarbij komt nog dat sommige mensen geen idee hebben wat hun sterktes zijn.

Doe daarom eens de gratis test die het VIA instituut aanbiedt, de absolute wereldautoriteit op het gebied van karaktersterktes. En ontdek op die manier waar je mogelijkheden liggen. Bekijk je top 5, ga ermee aan de slag en ervaar trots en voldoening.

Tip 3: Ontdek jouw persoonlijke waarden en leef in lijn met deze waarden

Onze waarden bepalen waar we aandacht voor hebben, wat we graag doen en wat we als zinvol ervaren. Wie zich bewust is van zijn persoonlijke waarden en deze als leidraad neemt in het maken van zijn keuzes, is een gelukkiger mens.

Waarden zijn begrippen als loyauteit, verdraagzaamheid, moed, discipline, spiritualiteit, volharding, …

Eens je die in kaart hebt gebracht, kun je zowel in je persoonlijke leven als in je job streven naar een realisatie van wat voor jou van belang is.

Tip 4: Wees mindful

Onze geest kan onze grootste vriend zijn, maar ook onze meest geduchte vijand. Bij de meeste mensen is 70% van hun gedachten namelijk negatief. En daar kunnen we aan werken.

We hebben geen controle over de eerste gedachte die in ons op komt. Maar wel over de tweede en de derde, die daaruit volgen. En daar ligt de kracht van mindfulness.

Als je bv. ineens tot het besef komt dat je alleen bent op een zaterdagavond, dan is de eerste gedachte: ‘Ik ben alleen’. Deze vaststelling is neutraal. Pas bij de tweede gedachte verdwijnt meestal de neutraliteit. Dan kan jouw reactie namelijk zijn ‘Dit wil ik niet want het is triest’ of ze kan zijn ‘Ik kan genieten van een avondje rust.’

Aan jou de keuze of je op een positieve of op een negatieve manier kijkt naar de situatie waar je voor gesteld wordt.

Al te vaak zijn onze gedachten niets anders dan gewoontes. Ze volgen elkaar in een voorspelbare volgorde op. Dit kunnen we doorbreken door met neutrale blik onze eigen gedachten te observeren en niet in de val te trappen van de cascade die er vaak uit volgt.

Mindful omgaan met je gedachten is kijken naar wat in je hoofd voorbijkomt en niet oordelen. Deze mindset kan jou heel wat negatieve emoties besparen.

Over de kracht van mindfulness lees je ook in deze blog en in deze en deze podcastaflevering.

Tip 5: Kijk naar jouw tegenslagen als een mogelijkheid om te groeien

Bij alles wat ons overkomt, hebben we een oordeel. We vinden het goed of we vinden het slecht. We willen er meer van of we willen het net helemaal niet meer.

Maar gebeurtenissen op zich hebben geen betekenis. Ze zijn neutraal. Wij zijn het die er een betekenis aan geven.

Het komt eropaan om ook de gebeurtenissen waar we zelf nooit voor gekozen zouden hebben te omarmen, ze te zien als kansen om te groeien, als dingen waar we iets van leren.

Eens we inzien dat het geen zin heeft ons te verzetten tegen dat waar we geen controle over hebben, kunnen we de les erin zien. Soms blijkt een tegenslag achteraf bekeken trouwens een opportuniteit te zijn geweest.

Heb je na het lezen van deze tekst vragen? Stuur gerust een mail naar eveline@flowwithlife.be.

Wil je meer begeleiding op jouw persoonlijke weg naar meer geluk? Bekijk dan hier mijn aanbod. Het is inderdaad niet zo makkelijk om in je eentje je mindset te veranderen. Contacteer me en ik help jou heel graag om meer veerkracht te ontwikkelen, om meer rust te creëren en om op een positieve manier in het leven te staan.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest