De 5 grootste misverstanden over mindfulness

Meditatie en mindfulness zijn steeds populairder aan het worden. En dat is maar goed ook, want hun waarde is onschatbaar. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mindfulness niet alleen zorgt voor meer rust in onze geest, maar dat het ons ook beter leert omgaan met onze emoties en angsten, dat het onze slaap bevordert en dat het nog vele andere mentale en lichamelijke voordelen biedt. Maar tegelijk met de hype zijn ook meer misverstanden over mindfulness en onwaarheden gaan circuleren. Zo botste ik onlangs op een site waar een cursus mindfulness werd aangeboden “zonder de zweverige meditaties”.

“Hallo?” dacht ik. “Meditaties? Zweverig? Het doel van mediteren is toch net om hier en nu te zijn? Zweven is tegengesteld aan meditatie.”

Door uitspraken als deze raken mensen die op zoek zijn naar informatie echter in de war. En dat is jammer. Misschien keren ze zich zo wel af van iets dat zoveel waarde voor hen kan hebben.

Daarom som ik graag enkele misverstanden voor je op, in de hoop wat duidelijkheid te scheppen.

geleide meditatie

Misverstand 1: Het doel van mindfulness is om geen gedachten meer te hebben.

Gedachten zijn inherent aan ons mens-zijn. Ze komen en gaan, de hele dag door. Wie alle gedachten uit zijn hoofd wil bannen, zal daar nooit in slagen. Een gedachteloze geest is een onmogelijk doel.

Mindfulness gaat dus zeker niet over het bannen van gedachten. Het gaat wel over het ontwikkelen van een andere relatie met onze gedachten. Wie mindful is, focust namelijk op het huidige moment. Hij laat de gedachten komen, observeert ze even en laat ze dan weer los, zonder erin mee te gaan of zichzelf erin te verliezen.

Bij mindfulness wordt bovendien niet geoordeeld. Er zijn dus geen positieve of negatieve gedachten. Elke gedachte is gewoon een gedachte, zonder een daaraan verbonden kwaliteit.

Misverstand 2: Mindfulness is voor alternatievelingen.

Mindfulness trainingen zijn mainstream geworden en worden tegenwoordig op alle mogelijke plekken aangeboden. In cultuurcentra, ziekenhuizen en gevangenissen, maar ook gewoon op het werk. De effecten kunnen elk mens vooruithelpen. Je hoeft dus zeker geen vreemde vogel of hippie te zijn om interesse te hebben in een mindfulness training.

Misverstand 3: Wanneer je de principes van mindfulness snapt, is dat voldoende.

Zoals bij elke vaardigheid, is het uiteraard belangrijk dat je op de eerste plaats snapt hoe het werkt en wat van jou verwacht wordt als je mindful wil zijn. Maar deze kennis is slechts de basis. Daarna moet je aan het oefenen slaan, elke dag, op zoveel mogelijk momenten. Net zoals je je spieren moet trainen om goed te worden in sporten, moet je je geest trainen om mindful te zijn.

Misverstand 4: Mindfulness is hetzelfde als meditatie

Mediteren is een formele beoefening van mindfulness. Dit betekent dat je tijd vrij moet maken om te gaan zitten en op één punt te focussen, zoals bv. je adem, terwijl je niets anders doet.

Mindfulness daarentegen is een informele oefening. Je hoeft er geen tijd voor te reserveren. Je doet het op elk willekeurig moment. Zo kun je mindful wandelen, mindful eten, mindful douchen of mindful je tanden poetsen. Op deze momenten voer je de activiteit uit met je volle aandacht bij wat je doet en laat je je niet afleiden door gedachten aan andere dingen.

In deze podcast en ook in deze geef ik heel concrete voorbeelden van oefeningen om mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven.

schaduw

Misverstand 5: Wie mindful is, ervaart geen negatieve gevoelens meer en is altijd gelukkig

Net zoals we onze gedachten niet kunnen uitschakelen, kunnen we dat ook niet doen met onze emoties. En gelukkig maar. Dan zouden we geen mens meer zijn en ook geen positieve emoties meer ervaren, zoals blijdschap of geluk.

Wel leren we door mindfulness om onze gedachten te observeren als een neutrale toeschouwer. We laten ze weer gaan voordat ze ons meesleuren in nog meer gedachten. Op die manier kunnen we de maalstroom aan negatieve gedachten een halt toeroepen, stoppen met dat eindeloze gepieker en ons minder vaak triest, boos of angstig voelen.

Je ziet het, mindfulness is niet zomaar een quick fix voor alle problemen waar we als mens op botsen. Het is wel een manier om de scherpe kantjes eraf te vijlen en om met meer bewustzijn in het leven te staan. En het is een training van onze geest. Iets dat mits enige oefening meer kwaliteit geeft aan het leven.

Wil je graag begeleid worden op jouw weg naar een mindful leven?

Bekijk dan hier even mijn aanbod. En contacteer me via deze weg. Ik begeleid jou heel graag op deze reis naar meer rust, bewustzijn en geluk.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest