Wat is mindfulness? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is mindfulness

Mindfulness. De kans dat je er al over gehoord hebt, is groot. De kans dat je het per ongeluk toepast is uiterst klein. Deze methode gaat namelijk volledig in tegen de natuurlijke aard van onze geest. Want die is niet alleen vooral op het negatieve gericht. Hij oordeelt ook constant en is zelden in het moment. Hij maakt ons het leven daardoor vaak moeilijk. En net daarom is mindfulness zo nuttig. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom is het zo belangrijk?

Waar komt mindfulness vandaan?

Misschien hoorde je de term al regelmatig vallen en had je geen idee waar anderen het over hadden. Of je hebt er al heel wat over gelezen, maar het nut ervan is jou nog steeds niet echt helder geworden.

Mindfulness is dan ook razend populair aan het worden in onze maatschappij. En dat heeft een grondige reden. Het biedt namelijk een prachtig antwoord op dat wat ons leven zo lastig maakt:

Onze monkey mind.

Zo noemen de boeddhisten onze geest. Volgens hen is hij als een aapje dat van tak naar tak springt, dat nooit stil kan zitten.

We blijven maar denken, de hele dag door, tientallen gedachten flitsen als bliksemschichten door ons hoofd en het voelt soms ronduit alsof we gek zullen worden. We manen onszelf aan tot kalmte, we proberen misschien zelfs wat te mediteren, maar na 6 seconden meditatie zijn we opnieuw vertrokken in een mallemolen en na twee minuten lukt stilzitten al helemaal niet meer. Het lijkt alsof ons hoofd zich niet laat temmen.

En toch kan het.

Met mindfulness dus. Een methode die volledig geënt werd op het boeddhisme, maar dan wel gericht op een leven in onze westerse maatschappij.

Mindfulness is in realiteit dus niets anders dan een vereenvoudigde, afgeslankte en licht aangepaste versie van het boeddhisme, speciaal voor de westerse mens.

En daarbij werden de belangrijkste basisprincipes uit het boeddhisme behouden. Principes waar we nu even op zullen focussen. Want er worden ook veel misverstanden verspreid over mindfulness.

De 3 basisprincipes van mindfulness

  1. Leven in het hier en nu.

    Mindfulness heeft in de eerste plaats te maken met leven in het hier en nu, iets dat erg moeilijk is voor onze denkende geest. Volgens neurowetenschappers hebben we elke dag namelijk 60 000 tot 90 000 gedachten en het grootste deel daarvan gaat over het verleden of over de toekomst. We blijven piekeren over iets dat gebeurd is of we zijn al angstig voor iets dat nog moet komen.

    Niet alleen zijn we dus vooral gefocust op andere momenten dan dit moment, maar ook is deze focus op het verleden of op de toekomst veel te vaak negatief. Dit fenomeen heet de negativiteitsbias. Het is een overblijfsel uit de oertijd, toen het overleven van de mens beter gegarandeerd was wanneer hij iets vaker gevaar bespeurde dan er in realiteit was.

    Gelukkig zijn de meeste momenten in ons leven niet negatief. Als we dus bij dit moment kunnen blijven, dan zien we alles wat rooskleuriger. Aandacht hebben voor wat hier en nu is, is daarom een eerste belangrijke uitdaging, waar de mindfulness bij helpt.


  2. Niet oordelen.

    Een tweede oorzaak van onrust in ons hoofd ligt in het oordelen, dat we constant doen. We vinden over alles wel iets. We vinden dat iets goed of slecht is, mooi of lelijk, iemand is sympathiek of is een kreng. In een fractie van een seconde hebben we ons oordeel al klaar. En dat maakt ons ongelukkig en geeft onrust. Want zo gaan we ons verzetten tegen dingen of mensen die we maar beter kunnen aanvaarden omdat ze er sowieso zijn. Of we gaan ons vastklampen aan iets of iemand en denken dat we niet zonder kunnen bestaan.

    Niet-oordelen is dus een tweede taak waar de mindfulness een antwoord op biedt. Alles is oké zoals het is. In deze blog lees je hoe je dit doet, hoe je aanvaardt wat je niet kunt veranderen.


  3. Openheid en nieuwsgierigheid cultiveren.

    En dan is er nog dat 3e principe: de openheid, de nieuwsgierigheid, die we met behulp van mindfulness kunnen gaan cultiveren. We moeten terug wat meer kind kunnen zijn, enthousiast en met zin voor ontdekking. Als volwassene zijn we vaak verzand in een leven waarin alles gewoon lijkt, alledaags, waarin niets meer valt te ontdekken. En op deze manier gaan we aan ongelooflijk veel schoonheid voorbij. We merken de prachtige opbouw en de kleuren van een bloem niet meer op, de 30 tinten groen wanneer de zon op het gras schijnt. We zien niet meer hoe schattig ons kind is. We zitten helemaal in ons hoofd, in de routine van elke dag, we maken ons zorgen en hollen van hier naar daar en we lopen voorbij aan al het moois dat er wel degelijk is.

En hoe pas je mindfulness dan precies toe?

We moeten dus gaan oefenen. Met onze geest. Mindfulness is niets anders dan het trainen van een geest die verslaafd is geraakt aan piekeren, aan negativiteit, aan oordelen. We moeten hem heropvoeden. En dat vraagt volgehouden inspanning, bewustzijn en doorzetting. Want zodra je je geest opnieuw de vrije teugels geeft, hervalt hij in zijn oude gewoonten en ben je de controle weer kwijt.

We moeten dus heel bewust gaan focussen op wat nu is, onszelf betrappen op al te negatieve gedachten en die in vraag stellen. We moeten de dingen aanvaarden zoals ze zijn in plaats van te oordelen en daarbij te willen dat ze verdwijnen of dat ze anders worden dan ze zijn. En we moeten op ontdekkingsreis gaan, niet naar de andere kant van de wereld, maar gewoon in ons eigen leven, in ons huis, in onze tuin, in de mensen waarmee we samen leven en die we ontmoeten.

Met kleine oefeningen kunnen we ons daarin trainen.

In een volgende blog leg ik jou uit welke oefeningen je precies kunt gaan doen.

Ondertussen kun je al even naar deze podcastaflevering over mindfulness luisteren.

Kun je niet wachten om met die mindfulness aan de slag te gaan? Wil je stap voor stap leren hoe je die toepast in je dagelijkse leven? En wil je ook weten hoe je je ademhaling inzet als een superkracht, hoe je mediteert, hoe je yogatherapie kunt inzetten bij stress en angsten, en nog zoveel meer?

Schrijf je dan nu in voor mijn online programma ZEN, waar ik het jou allemaal leer.

Online programma ZEN

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest