Hoe je je authenticiteit ooit verloren bent en waarom het essentieel is voor je gezondheid om die terug te vinden

Een verzuchting die ik heel vaak hoor bij cliënten is hun verlangen om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Vaak zijn het veertigers of vijftigers. Ergens halfweg het leven ervaren ze ineens een intens streven naar authenticiteit. Maar daarbij noemen ze vooral twee obstakels.

Allereerst vermelden ze het gevoel zichzelf niet meer te kennen. In feite weten ze niet meer wie ze echt zijn. En zolang ze dat niet weten, kunnen ze hun authentieke zelf ook niet laten zien.

Een tweede obstakel is het gevoel dat anderen hen eenvoudigweg niet toelaten zich in hun puurste vorm te laten zien. Er wordt van hen verwacht zich naar bepaalde normen te gedragen.

Nochtans is authenticiteit niet alleen de ultieme vorm van vrijheid. Het is ook een essentiële voorwaarde voor een goede gezondheid. Want wie zijn ware zelf en dus zijn echte emoties onderdrukt, wordt sneller ziek en kan moeilijker genezen.

Waarom je jouw authenticiteit al in je kindertijd onder een masker hebt verstopt

Elk kind heeft op emotioneel gebied twee basisbehoeften. De eerste daarvan is gehechtheid. Aangezien een kind nog heel wat moet leren, heeft het mensen nodig die voor hem zorgen, die hem bescherming en veiligheid kunnen bieden en die hem liefde geven. Die anderen, dat zijn in de eerste plaats zijn ouders. Ze zijn nodig voor zijn overleven.

Tegelijk domineert een tweede basisbehoefte het prille leven van een mens: de drang naar authenticiteit. Om zich goed te kunnen voelen en zich te kunnen ontplooien, moet een kind zichzelf kunnen zijn en zijn emoties dan ook vrij kunnen uiten.

En net tussen die twee basisbehoeften is voor de meesten onder ons al snel een conflict ontstaan. Want wie werd als kind nooit gestraft omdat het zijn boosheid de vrije loop liet? Wie kreeg nooit te horen dat het eens gedaan mocht zijn met al dat huilen?

Misschien werd je nu en dan zelfs naar de hoek verbannen of moest je even in een andere kamer gaan zitten. Je werd uit de groep geplaatst, even verstoken van de liefde van je ouders. En alleen wanneer je “bui” over was, wanneer je terug rustig in de pas liep, hoorde je er weer bij. Je mocht je negatieve emoties niet tonen.

De boodschap die je ouders jou op die momenten eigenlijk gaven was dat hun liefde voorwaardelijk was. “We zien jou graag als je je gedraagt zoals wij dat willen. Alleen dan hoor je erbij. Ben je buitensporig boos of verdrietig, dan hoeven we jou niet meer.”

En dus begreep je als klein kind al snel dat volledig authentiek zijn die andere basisbehoefte in het gedrang bracht en dat je moest kiezen.

Ofwel koos je ervoor ongeremd jezelf te zijn en kreeg je niet de nodige liefde of werd je verstoten uit de groep.

Ofwel onderdrukte je de ongewenste emoties en gedragingen en hoorde je erbij.

Je oordeelde uiteindelijk dat de behoefte om zich aan anderen te hechten en om op die manier veiligheid en liefde te kunnen ontvangen voorrang kreeg en je onderdrukte dan maar je authenticiteit.

Tijdens het opgroeien leerde je steeds vaker dat authentiek zijn niet loont, dat je je beter aanpast aan normen om deel te kunnen zijn van de groep. En die lijn heb je doorgetrokken in je volwassen leven, soms zelfs in die mate dat je geen idee meer hebt wie je echt bent.

Maar hoe vind je je authenticiteit dan terug?

Ergens binnenin jezelf blijft de kern van wie je bent altijd aanwezig. Het komt er alleen op aan er terug contact mee te kunnen maken en daarna de moed op te brengen om deze kwetsbare echte ik aan de buitenwereld te laten zien.

Om je authentieke zelf terug te vinden, is een combinatie nodig van verschillende methoden.

Zo zal meditatie jou helpen om naar binnen te keren, naar de kern van wie je bent. In combinatie met ademhalingsoefeningen zal ze jou ook tot rust brengen zodat de gedachtenstroom die jouw denken domineert naar de achtergrond kan verdwijnen en je beter kunt voelen wat je voelt.

Maar meditatie en ademhalingsoefeningen alleen zijn niet genoeg als je erg ver bent gaan staan van wie je echt bent. In dat geval is het belangrijk om ook aan de slag te gaan met oefeningen die jou aan het reflecteren moeten zetten. Zo kan het identificeren van jouw unieke karaktersterktes en van de waarden die jou drijven in je leven veel duidelijkheid brengen. Op die manier zie je weer waar jouw sterktes liggen en wat belangrijk voor je is.

Je ontdekt wie je bent en ervaart dat dit de ultieme vrijheid is, die niemand jou ooit kan afpakken.

Waarom is het zo essentieel voor je gezondheid om helemaal jezelf te kunnen zijn?

Als je een masker opzet in de buitenwereld en een rolletje speelt, ben je het contact kwijt met je emotionele identiteit. Die afscheiding zorgt voor blokkades in je lichaam, waardoor de energie niet vrijuit kan stromen. Na een tijd zal deze stagnatie zorgen voor ziekte.

Tegelijk maakt de vervreemding van jezelf dat je ademhaling oppervlakkig zal verlopen. Je adem vormt namelijk een brug tussen je emotionele identiteit en de buitenwereld. Wanneer je je emoties afsnijdt van de rest van de wereld zul je je adem automatisch inhouden.

Op deze manier ga je hyperventileren, krijg je een zuurstoftekort in je cellen en ontstaat er onevenwicht in je lichaam.

Weet ook jij niet meer wie je bent of wat je wilt en zou je heel graag terug contact kunnen maken met die mooie authentieke zelf, zodat je je goed in je vel voelt en minder kans maakt op ziekte?

Volg dan mijn online programma Zen. Ik leer er jou alles wat je nodig hebt om dat doel te bereiken.

Neem hier alvast een kijkje.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Met deze 5 foute keuzes saboteren mensen het vaakst hun eigen geluk - Flow with life - […] deze blog lees je trouwens waarom authenticiteit zelfs essentieel is voor je […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest