Waar komt het stemmetje in ons hoofd vandaan en hoe leggen we het stil?

Ben je bang voor momenten van stilte of voor dagen waarop je alleen bent met jezelf? Dan is het goed mogelijk dat je niet geconfronteerd wilt worden met het stemmetje in je hoofd.

Wanneer de wereld in stilte baadt, klinken de woorden in onze geest namelijk opvallend helder en luid. Wanneer we alleen zijn, krijgen ze makkelijk vrij spel.

En daar houden we niet van.

Want wat dit stemmetje ons vertelt, is meestal niet zo fraai. In één lange onophoudelijke monoloog roept het verwijten uit die we liever niet willen horen of haalt het ons zonder scrupules neer. Het ontneemt ons onze zelfwaarde en ons zelfvertrouwen en het saboteert onze plannen.

En dus vluchten we liever weg van het stemmetje, in de geluiden die ons omgeven of in het gezelschap van anderen, die ons afleiden en die zijn volume overstemmen.

Om … later te ontdekken dat vluchten eigenlijk niet kan.

Want ook al proberen we de confrontatie uit de weg te gaan, het stemmetje gaat meteen weer toeteren zodra het daartoe de kans krijgt. Luider en explicieter nog dan daarvoor.

Maar waar komt dat stemmetje eigenlijk vandaan? Wat is het precies? En hoe kunnen we er dan het best mee omgaan?

Het is ons ego dat tegen ons spreekt

Uiteraard zit er niemand in ons hoofd. Ook lopen we (voorlopig nog) niet rond met ingebouwde chips die de woordenstroom in onze geest kunnen verklaren.

Het stemmetje, dat zijn we dus zelf. Of meer bepaald, het is ons ego. En dat ego is meestal niet het meest aangename gezelschap om in te vertoeven. Het verspreidt maar zelden positieve boodschappen. Dat is nu eenmaal de natuur van onze geest, die op gevaar en negativiteit is afgestemd.

In feite wil het ego ons beschermen. Alleen neemt het deze taak net iets te ernstig.

En ziet het dus overal potentiële gevaren of interpreteert het onschuldige gebeurtenissen als slecht. In deze blog leg ik trouwens uit hoe je uit dat drukke hoofd kunt komen dat jou gek maakt.

Wat kunnen we dan doen wanneer ons ego ons neerhaalt?

“De geest is een prachtige dienaar, maar een vreselijke meester” is een boutade die in het boeddhisme vaak wordt aangehaald. Zolang onze geest in ons voordeel werkt, verzet hij inderdaad prachtig werk. Maar wanneer hij ons neerhaalt, kan hij ons in een houdgreep houden waar we ons niet makkelijk uit kunnen bevrijden.

De manier waarop we dit kunnen voorkomen is tegelijk eenvoudig en aartsmoeilijk. Alles draait namelijk om mindful zijn. En mindfulness is makkelijk uit te leggen, maar niet evident om effectief toe te passen. Er bestaan zelfs veel misverstanden over.

Concreet betekent het dat we ons in de eerste plaats moeten bewust zijn van onze gedachten. We moeten ze detecteren en ze observeren vanop een afstand.

Bekijk jouw gedachten dus alsof ze niet van jou zijn.

In de tweede plaats mogen we onze eigen gedachten niet zomaar geloven.

“Hé, moet ik mezelf nu al niet meer geloven?” denk je nu misschien.

Nee, inderdaad. Geloof niet zomaar je eigen hersenspinsels. Het is niet omdat ze in je eigen hoofd worden geproduceerd dat ze ook waar zijn.

Of heb je niet al veel vaker leugens gehoord vanuit jouw ego?

Is het bijvoorbeeld altijd waar geweest wanneer jouw ego jou vertelde dat je iets toch niet zou kunnen, dat je het beter niet eens probeerde?

Heb je niet nu en dan ondanks deze uitspraak succes geboekt? Met een pak weerstand doordat je er zelf niet in geloofde?

Jouw ego probeerde jouw daden te saboteren, je zelfvertrouwen onderuit te halen. Maar wat het jou vertelde was niet waar. Hou je eigen gedachten dus maar altijd kritisch onder de loep. En wees je ervan bewust wanneer het stemmetje jou leugens vertelt.

Hoe oefen je dan in de bewustwording van je gedachten?

Wie beter bewust wil worden van zijn gedachten en ze makkelijker wil kunnen loslaten, kan dat oefenen met meditatie. Door elke dag te mediteren, kunnen we steeds beter onze eigen gedachten detecteren. We oefenen in het observeren ervan en in het dan weer laten gaan. Op die manier trappen we niet meer zo snel in de val die ons eigen ego voor ons uitgezet heeft.

Eens we deze vaardigheid wat onder de knie gekregen hebben, verdwijnt ook de schrik voor de stilte en voor het alleen-zijn. En komen we tot onze ware zelf. Het zelf dat zich losgemaakt heeft van het ego, dat stemmetje dat steeds minder zal roepen omdat niemand nog luistert.

Wil je stap voor stap leren mediteren? In deze podcast leg ik jou de basis ervan uit.

Ben je daarna overtuigd dat je dit ook wilt proberen? Contacteer me dan voor een afspraak. Ik leer het jou stap voor stap.

Wil je concrete oefeningen om mindful in het leven te staan?

En wil je vooral jouw weerbaarheid verhogen tegen dat stemmetje in je hoofd, tegen alle twijfels die jou belagen?

Volg dan mijn online programma ZEN. Daarin leer ik jou alles om deze doelen te bereiken.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Aanvaarden wat je niet kunt veranderen - Flow with Life - […] denken aan hoe het kon geweest zijn en weerstand voelen tegen de situatie zoals die is? Zegt dat stemmetje…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toolbox voor een zenuwstelsel in balans

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn toolbox. In dit 15 pagina's tellende e-book geef ik jou een waaier aan oefeningen om je zenuwstelsel in balans te brengen en eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest