6 dingen die je moet weten over jouw ademhaling

Onze ademhaling is het enige systeem in ons lichaam dat automatisch verloopt en dat we toch kunnen sturen. Net daarom is het essentieel dat we begrijpen hoe we op een juiste manier met dit systeem kunnen omgaan. Of: Hoe kun je weten of je juist ademt?


In deze blog geef ik dan ook graag een overzicht van 6 feiten die vaak verkeerd worden begrepen of waar mensen zich niet bewust van zijn. Want bewustzijn en correcte informatie zijn de sleutels tot begrip en daarna tot actie.

Feit 1: De meeste mensen ademen te snel. En dat heeft gevolgen voor hun gezondheid.

Hoeveel keer adem jij per minuut? Ga zitten en tel het aantal ademhalingen in rust gedurende 3 minuten. Deel dan door 3 zodat je een gemiddelde krijgt.

Welk cijfer kom je uit?

Schommelt dit ergens tussen 6 en 12, dan is dit ideaal. Een tiental ademhalingen per minuut is gezond.

De kans dat je dit lage cijfer hebt bekomen, is echter klein. De meeste mensen in onze westerse en jachtige wereld ademen dubbel zo vaak. 16 tot 20 keer per minuut. Soms zelfs meer.

En dat is te veel. Op die manier creëer je namelijk stress in je lichaam. Je bloeddruk en je hartslag stijgen en je ervaart onrust.

Onze adem is een superpower, zoals ik ook in deze blog uitleg, maar dan moeten we wel het juiste ritme aanhouden.

Feit 2: Hyperventilatie veroorzaakt in de eerste plaats een tekort aan CO2

Wie te snel en te diep ademhaalt, hyperventileert. Deze manier van ademen zorgt namelijk niet voor meer zuurstof in het lichaam. Integendeel. Er ontstaat zuurstoftekort.

En dat gaat zo:

Wie hyperventileert, ademt te veel CO2 uit.

CO2, of koolstofdioxide, wordt als een afvalstof beschouwd. Maar dat is niet helemaal juist. Want dit gas is essentieel voor de opname van zuurstof in het lichaam. Bij een tekort aan CO2 vernauwen de bloedvaten. De vitale organen krijgen minder bloed en de zuurstofopname in de cellen neemt af.

Heel veel mensen in onze stressmaatschappij hyperventileren. De gevolgen zijn divers. Ze gaan van duizeligheid en benauwdheid over tintelende vingers en rusteloze benen tot hartkloppingen.

Feit 3: Onze emoties hebben een invloed op onze ademhaling en onze ademhaling heeft een invloed op onze emoties.

Emoties en ademen: het werkt in beide richtingen. Wie stress ervaart, zal vanzelf sneller beginnen te ademen. Wie angstig is, zal de adem even inhouden. En wie boos is, voelt soms een druk in zijn longen door het snelle en veel te oppervlakkige ademen.

Tegelijk zal iemand die zich ontspant, trager ademhalen.

Dit gaat allemaal vanzelf.

Maar het goede nieuws is: we kunnen met onze ademhaling onze emoties ook bewust sturen. Want wie traag ademhaalt, geeft een signaal aan zijn lichaam om te ontspannen. Met als gevolg dat de hartslag en de bloeddruk dalen en dat lichaam en geest rust ervaren.

Voel je je dus erg onrustig of verlies je je in verdriet of in angst?

Ga dan zitten en adem heel bewust langzaam in en uit. Je zult al snel een verschil voelen in je gemoedstoestand.

Feit 4: Het is belangrijk om door je neus te ademen en niet door je mond.

Er zijn vele voordelen aan het ademhalen door de neus. Wanneer de lucht via je neus je lichaam binnenkomt, wordt ze niet alleen verwarmd. Ze wordt ook bevochtigd en gefilterd. Bovendien komt stikstofoxide vrij in de neus, wat weer een gunstig effect heeft op je immuniteit.

Voor wie de neiging heeft te hyperventileren, is er zelfs nog een bijkomend voordeel: de neus is een kleinere opening dan de mond. Je kunt dus minder grote hoeveelheden lucht naar binnen zuigen en zult minder of niet meer hyperventileren.

Feit 5: Alle baby’s doen aan buikademhaling omdat dit onze natuur is. De meeste volwassenen zijn het verleerd.

Na onze geboorte ademen we allemaal juist. Maar dan komen de te strakke kleren rond de buik, het vele zitten en … de stress. De meeste volwassenen ademen dan ook te oppervlakkig en te hoog, in de borst. Ze vullen hun longen daarbij maar voor een deel. Op die manier wordt de vlucht- of vechtreflex ingeschakeld, een reflex die stress veroorzaakt in lichaam en geest, waardoor we nog meer de neiging krijgen om snel en oppervlakkig te ademen.

Bij buikademhaling vullen we de longen (bijna) compleet, waardoor het middenrif naar beneden gedrukt wordt. Dit heeft niet alleen vele voordelen voor de longen en voor de aanvoer van zuurstof in het hele lichaam. Ook worden de organen bij elke ademhaling gemasseerd door de bewegingen van het middenrif. Zelfs ons hart krijgt een deugddoende massage.

Feit 6: Ademhalingsoefeningen zijn een van de krachtigste middelen om je mentale en fysieke gezondheid te bevorderen.

De effecten van een slechte ademhaling zijn erg divers en ruim.

De voordelen van een juiste ademhaling zijn dat ook. En dat is meer en meer geweten. Onze adem is één van de 2 pijlers voor een rustiger en gezonder leven.

Veel mensen erkennen dan ook het belang van een juiste ademhaling en willen eraan werken, maar ze hebben geen idee hoe ze dat moeten doen. Wie de juiste begeleiding krijgt, kan nochtans snel en voelbaar resultaten boeken. Ons lichaam bezit een ingebouwde intelligentie en een natuurlijke drang naar gezond zijn. Wanneer je aan het trainen gaat met je adem, begrijpt jouw lichaam meteen dat dit de weg is die gevolgd moet worden. Daarom zal jouw ademhaling relatief snel een beter ritme aannemen eens je met ademhalingsoefeningen bent gestart.

Wil ook jij de voordelen ondervinden van een juiste ademhaling?

Ga dan voor ademcoaching. En daarbij is coaching met pranayama ademhalingsoefeningen, zoals ik die aanleer, ideaal. Met behulp van de eeuwenoude technieken uit de pranayama kan ik jou leren hoe je niet alleen terug juist kunt ademhalen, maar bied ik jou ook activerende en rustgevende oefeningen aan die jouw gehele gezondheid bevorderen.

Wil je daar meer info over, klik dan hier.

Ik help jou heel graag op weg naar een leven met minder stress en een betere gezondheid.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest