Noem jij jouw glas eerder halfvol of halfleeg wanneer het op de helft zit? Het antwoord dat je hier spontaan op geeft, verraadt meteen hoe optimistisch of pessimistisch je in het leven staat, hoe moeilijk positief denken voor jou is. En dat heeft vele gevolgen. Ook voor je gezondheid.
Maar waarom is het zo moeilijk om positief te denken?
Waarom zit een negatieve uitkomst altijd meteen klaar in je hoofd terwijl je voor een optimistische mindset echt moeite moet doen?
Dat klaar ik graag even samen met jou uit.
Wees je bewust van het stemmetje in je hoofd
We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd, dat de hele dag tegen ons praat. Het oordeelt over alles en iedereen, het trekt ons vaak terug naar het verleden, waar we dan eindeloos over gaan piekeren, en het doet ons al stressen over de toekomst, die eigenlijk nog alle kanten op kan gaan. Tegelijk geeft het stemmetje commentaar op al wat we zien, horen, voelen en doen. Daarbij kan het ons vertellen hoe goed we wel bezig zijn, maar veel vaker vertoont het de neiging ons te vertellen welke losers we wel zijn.
Het stemmetje in ons hoofd heeft van nature de neiging zich overwegend negatief uit te drukken. Het is namelijk niets anders dan ons ego, en dat is evolutionair niet gemaakt om de optimist uit te hangen. Integendeel. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat we meestal van de slechtste scenario’s uitgaan en dat de stem in ons hoofd ons naar beneden trekt.
Waarom is ons brein gemaakt voor negativiteit? En hoe kun je dan toch positief denken?
Waarom we zo tot het negatieve aangetrokken worden, dat heeft alles te maken met ons verleden als mensensoort. Om dat te begrijpen, moeten we namelijk terug naar het dagelijkse leven van de oermens, dat er toch fundementeel anders uitzag dan dat van ons.
In het leven van deze oermens loerde namelijk overal gevaar. Hij kon dus maar beter voorzichtig zijn. Een beetje paranoia redde vaak zelfs zijn leven. Wanneer iets in het struikgewas ritselde, dan had de oermens die meteen op scherp stond een voordeel tegenover zijn broer die vol vertrouwen verder stapte en die dan misschien opgepeuzeld werd door een roofdier.
En zo werd negatief zijn een voordeel en zette het zich vast in de genen van de oermens. De genen die wij allemaal van hem hebben geërfd.
Deze neiging tot negatief zijn heeft trouwens een naam. Het heet de negativiteitsbias.
Hoe die zich precies uit in ons dagelijks leven, en wat je dan wel kunt doen om toch positief te gaan denken, dat vertel ik jou allemaal in deze video:
En hoe ga ik concreet aan de slag om positiever te zijn?
In mijn video heb je twee belangrijke aanbevelingen gehoord. Eén daarvan was om te gaan mediteren zodat je je bewust wordt van jouw manier van denken en van reageren, van de patronen in je gedachten. Daarna moet je met deze kennis aan de slag gaan.
Als je nu spontaan je armen met een hulpeloos gebaar in de lucht gooit omdat je geen idee hebt hoe je moet starten met meditatie, weet dan dat ik iets heel moois voor jou heb gemaakt. Ik heb namelijk een starterspakket samengesteld waarin ik jou leer hoe je aan de slag gaat met meditatie.
Download daarom meteen mijn gratis starterspakket. En leer alles dat je nodig hebt om te beginnen met mediteren. Je vindt het pakket hier:
0 reacties