Helpt meditatie om te ontspannen?

in groep mediteren

Helpt meditatie om te ontspannen?

Veel mensen denken van wel. Ze vliegen erin, verwachten er veel van en … houden er al snel weer mee op. Want ze worden er nog zenuwachtiger van dan ze al waren, het lukt hen niet om te blijven zitten, ze kunnen niet focussen en worden gek van hun hoofd.

Is meditatie dan geen middel om te ontspannen?

Niet in de eerste plaats, nee. Het is zeker niet het doel van meditatie. Wel is het een neveneffect.

Alleen: het vergt geduld. Veel geduld. Waarom dat zo is en wat je ervan kunt verwachten, dat leg ik jou uit in deze blog.

Hoe het vaak gaat met meditatie

We zijn allemaal op zoek naar ontspanning. En we ervaren dat de meeste dingen maar heel tijdelijk helpen. Je kunt een avondje gaan neerliggen op een mat terwijl je luistert naar klankschalen, je voelt dat alle stress van je afglijdt en je slaapt die nacht iets beter.

Maar de dag daarna is alles weer zoals daarvoor.

Of je gaat naar de osteopaat om je nek en rug los te maken, maar na een week zitten die weer muurvast.

Veel mensen proberen van alles uit. En zijn telkens weer ontgoocheld. Misschien is dit ook bij jou het geval. En dan zie je op Instagram plaatjes van mensen die aan het mediteren zijn, ze zien er volledig zen uit en je denkt: dit wil ik ook.

Je probeert daarom meditatie uit. Om al heel snel te ervaren: dit gaat niet zoals verwacht. Waarna ook meditatie op de afvalberg wordt gegooid naast al die andere dingen die je al hebt geprobeerd.

En dat is jammer. Want meditatie is wel degelijk erg waardevol. Maar het is trainen, oefenen en blijven oefenen, volhouden en doorzetten. Het is ook een les in geduld.

En … je hebt vooral een meditatieleraar nodig om jou te begeleiden. In je eentje red je het niet.

Met audio of niet?

Laat me eerst duidelijk stellen wat ik bedoel en niet bedoel met mediteren. Want ik wil vooral een duidelijk onderscheid maken tussen geleide meditaties en zelfstandig mediteren.

Wanneer je geleide meditaties doet, dan hoef je zelf maar weinig inspanningen te leveren om je focus te behouden. Er is een stem die jou telkens weer terugbrengt.

Geleide meditaties zijn soms prachtig. Ik heb er trouwens zelf een twintigtal gemaakt die op de gratis app Insighttimer staan. Je kunt ze hier beluisteren.

Dit soort meditaties kan jou even tot rust brengen, maar die rust is niet duurzaam. Er verandert substantieel niets in je brein op deze manier. Geleide meditaties trainen voor een deel ook wel je focus en het is uiteraard nog altijd beter dat je deze vorm van mediteren doet dan dat je helemaal niet mediteert, maar het is zeker niet deze techniek die grote veranderingen zal brengen.

Als je dus wel duurzame veranderingen wilt bekomen, dan moet je zelfstandig gaan mediteren. En dat is een pak moeilijker. Om vele redenen.

Waarom je niet meteen kunt ontspannen bij het mediteren.

Wanneer je gaat zitten om te mediteren en je wilt focussen op je adem bv., dan word je in de eerste plaats al meteen geconfronteerd met jouw monkey mind, je geest die van het een naar het ander springt, die voortdurend gedachten produceert, aan de lopende band.

Je krijgt het gevoel dat de rusteloosheid in je hoofd gewoon nog erger wordt, maar in realiteit is dat niet het geval. Wel word je keihard geconfronteerd met de stroom aan gedachten omdat er geen afleiding meer is. Of die zou er toch niet mogen zijn als je je meditatie ernstig neemt en het probeert goed te doen.

Zie het even zo:

In feite heb je je jarenlang een weg gebaand door een waterplas vol modderdeeltjes. Doordat je altijd in beweging was en doordat het water dat dus ook deed, zag je geen vissen. Maar ineens sta je stil, de deeltjes zakken naar de bodem en je ziet overal vissen om je heen.

Dit is wat meditatie met jou doet. Jouw gedachten, dat zijn die vissen. Door tot stilstand te komen, wordt de stroom van gedachten heel duidelijk. En wat velen nog erger vinden: ook onderdrukte emoties krijgen de kans naar boven te komen. Dat kan erg confronterend en lastig zijn.

Volhouden is dus de boodschap. Door de zure appel heen bijten en elke dag weer opdagen voor je training. Want mediteren, dat is trainen, doorzetten, weten dat na vele inspanningen de rust zal volgen.

Als je volhoudt, dan zal je geest niet meer zo wild tekeergaan en dan zal meditatie dus wel degelijk jouw leven veranderen.

Luister even naar dit verhaal en je zult het nog beter begrijpen:

Het dubbele doel van meditatie

Meditatie heeft namelijk twee doelen, die in de boeddhistische traditie samatha en vipassana worden genoemd.

Samatha betekent dat je leert focussen, je concentratie traint. Op die manier breng je dus ook je geest tot rust.

Vipassana betekent dat je inzicht krijgt. Inzicht in wie je bent, in hoe je functioneert, in hoe de wereld echt is, zonder alle filters waar jij altijd doorheen hebt gekeken.

Door zowel samatha als vipassana in te oefenen, ontwikkel je jouw bewustzijn. Je staat bewuster in de realiteit. Je zult niet meer zomaar in patronen vervallen, je zult je niet langer volledig laten meeslepen door negatieve emoties en door destructieve gedachten. Je zult de werkelijkheid zien zoals die is, hier en nu, en minder gaan piekeren, …

En dat is natuurlijk ook wat ontspanning is. De ontspanning volgt dus vanzelf.

Maar dat gaat uiteraard niet in een week. Ook niet in een maand.

Wil dat zeggen dat je jaren moet wachten voor je ontspanning zult ervaren door het mediteren?

Nee, dat ook niet. Je zult merken dat je al na een paar weken de eerste effecten ervaart van je meditatie.

Je zult beter je focus kunnen behouden, iets dat voor heel wat mensen in deze tijden erg moeilijk geworden is. Je zult geduldiger zijn en beter kunnen loslaten, je meer bewust worden van de saboterende gedachten die je produceert en van de emoties die erdoor worden veroorzaakt.

Meditatie is dus zeker geen quick fix en geen snelweg naar ontspanning. Het is in de eerste plaats een pad naar zelfinzicht, naar meer focus, naar minder negatieve gedachten, meer beheersing van je emoties en dus uiteindelijk ook wel minder stress.

En als je nu denkt, na dit allemaal gehoord te hebben: ik zou ook wel graag starten met mediteren, download dan mijn gratis starterspakket. In dat pakket, dat je hieronder kunt downloaden, zet ik jou op weg om te kunnen beginnen met mediteren. Het bevat een uitgebreide e-gids, een audio en een video.

Of contacteer me voor persoonlijke begeleiding via eveline@flowwithlife.be. Want je kunt de start dan wel zelf proberen te maken, begeleiding heb je vroeg of laat nodig. Daar kun je niet onderuit.

Veel succes!

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

leren mediteren

Gratis pakket starten met mediteren

Wil je graag mediteren, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Of heb je het al geprobeerd en lukte het niet?

Vraag dan nu mijn gratis starterspakket voor meditatie aan. In dit pakket vind je alles dat je nodig hebt om een goede start te maken.

Hoe leuk dat je wilt starten met mediteren. Je krijgt zo meteen een mail met meer uitleg. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest