Zijn je goede voornemens nu al mislukt? Vis ze op, volg mijn stappenplan en maak ze toch nog waar.

Heb je met eindejaar nog maar eens goede voornemens uitgesproken?

Dezelfde misschien als vorig jaar?

Heb je jezelf plechtig beloofd aan je gezondheid te werken, te stoppen met roken, minder te snoepen, meer te bewegen of voor eens en voor altijd die sociale media aan banden te leggen om meer rust te krijgen in je hoofd?

Maar is er na amper enkele weken al geen spoor meer van alle beloftes die je gedaan had aan je kwetsbare ik?

Wees niet boos op jezelf. De meeste voornemens worden nooit gerealiseerd. En dat komt omdat mensen doorgaans rekenen op hun wilskracht. Wilskracht is echter een erg zwakke spier. Twee keer pompen en ze is gevloerd.

Je bent dus niet alleen.

Je bent ook geen slappeling of verliezer. Je bent gewoon een mens.

Is het dan onmogelijk om die doelen toch eens te halen?

Nee, helemaal niet. Je moet alleen de juiste methode volgen. Een methode die werkt omdat ze niet door wilskracht wordt aangedreven. Wel door principes uit de mindfulness en uit de positieve psychologie.

Hoe slaag je er dus wel in die goede voornemens eindelijk echt waar te maken?

1.    Start met één

Misschien vind je dat er heel wat in je leven niet loopt zoals dat zou moeten. Je wilt op vijf fronten tegelijk aan de slag gaan en bent super gemotiveerd om die allemaal aan te pakken in het nieuwe jaar.
Maar als dat jouw doel is, dan is jouw slaagkans klein.

Een voornemen daadwerkelijk uitvoeren vraagt namelijk een gezonde dosis energie en een strak plan. Vijf plannen tegelijk uitvoeren is dan ook een uitdaging die de modale drukdoende westerling niet gegeven is.

Kies daarom die ene slechte gewoonte die jou op dit moment het meest stoort of die jou het dringendst aan te pakken lijkt.

Hou de andere in petto. Die voornemens realiseer je wel daarna.

2.    Zie het als een ernstig project dat goed voorbereid moet worden

Als je serieus bent over wat je wilt bereiken, dan moet je het voor jezelf ook zo serieus mogelijk doen lijken. Als een echt project dus, waar je tijd en energie in wilt stoppen omdat het dat waard is.

Neem een blad papier, schrijf in grote letters op wat jouw voornemen is en beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen:

  • Wat is mijn drijfveer? Waarom wil ik dit zo graag doen? Welke voordelen zal het me opleveren?
    Doe ik het wel voor mezelf? (Weet dat intrinsieke motivatie, de motivatie die vanuit jezelf komt, je kans op slagen aanzienlijk vergroot.)
  • Hoe ga ik het aanpakken?
    Noteer heel concreet je aanpak, de afspraken die je maakt met jezelf.
  • Welke uitdagingen denk je te zullen ontmoeten? Waar liggen de struikelblokken?
    Eens je die hebt genoteerd, denk dan even na hoe je zult omgaan met deze problemen. Noteer wat je zult doen op het moment dat je over de schreef gaat om terug op de juiste weg te geraken.
  • Wanneer moet ik mijn doel hebben bereikt?
    Stel een concrete planning op en een einddatum waarop je je voornemen moet hebben gerealiseerd.

3.    Visualiseer hoe je leven eruit zal zien eens je je doel hebt gehaald.

Een sterke tool om een doel te bereiken, is visualisatie. Dit betekent dat je je inbeeldt hoe je leven zal zijn eens je je voornemen hebt gerealiseerd. Zie het beeld voor je, voel hoe je je zult voelen. Beeld je in dat je al in die toekomst bent.

Als je bijvoorbeeld 20 kilo wilt afvallen, zie jezelf dan in gedachten als de persoon die al 20 kilo lichter is. Kijk hoe mooi je bent, hoe je eindelijk in die sexy jurk of in dat prachtige kostuum past. Geniet van het beeld en van de trots die je ervaart.

Deze techniek zorgt ervoor dat je hersenen al geloven dat je zo ver bent. Dit creëert extra motivatie en doelgerichtheid.

4.    Zoek een buddy

Vertel aan iemand die je heel goed kent wat jouw voornemen is en wanneer je het wilt gerealiseerd zien. Vraag dat deze persoon jou regelmatig herinnert aan je streven en dat hij je desnoods de weg opnieuw wijst als jij het spoor bijster bent.

Nog beter is het als je iemand vindt die hetzelfde doel nastreeft als jij. Als je zo iemand vindt, dan kun je elkaar motiveren. Maak er wel geen wedstrijd van of een kwestie van eer. Sta elkaar toe nu en dan te falen en help elkaar om terug aan de slag te gaan.

5.    Hou een logboek bij

Noteer op vaste tijdstippen hoe je ervoor staat.

Zo kun je bv. elke week op een vaste dag noteren of je je doelen hebt gehaald of niet.

Als het niet gelukt is, denk dan even na waarom dat zo is. Kijk voor een oplossing zodat je niet opnieuw in dezelfde val trapt.

Ik wens jou super veel succes.

Laat me gerust even weten wat jouw doel is.

Ik duim met jou mee.

Heb je je vooral voorgenomen om dit jaar meer rust te creëen in je hoofd?

En heb je geen idee hoe je dat grote veelomvattende project moet aanpakken?

Volg dan mijn training ZEN. Ik leer jou hoe je ook dat doel stap voor stap kunt bereiken.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest