Toxische mensen. Als gif voor je zelfbeeld.

Het besef komt vaak laat, maar ineens is het er: je realiseert je dat een collega, een familielid, een vriend of vriendin jou een steeds slechter gevoel geeft over jezelf, dat je hun gezelschap liever mijdt. Ze zijn toxisch.

Je hebt geen idee hoe je met dit weten moet omgaan. Want jullie kennen elkaar door en door, de band lijkt intiem of zelfs onverwoestbaar. Maar je weet dat wat je voelt als je bij hen bent helemaal niet oké is. De manier waarop ze met jou omgaan is niet liefdevol. Ze vergiftigen je zelfwaarde met hun woorden en hun houding. Ze doen jou onzeker voelen.

Hoe herken je toxische mensen?

De volgende kenmerken zijn typisch voor een toxisch persoon:

Je kunt nooit hoogte van hen krijgen, hebt geen idee wie ze werkelijk zijn.

Toxische personen kunnen de ene dag poeslief zijn, de andere dag zijn ze afstandelijk, geïrriteerd of boos. Wanneer je hen vraagt wat er scheelt, krijg je als antwoord ‘niets’, op een toon die duidelijk maakt dat jij verantwoordelijk bent voor hun gedrag. Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gedaan en je voelt je ongemakkelijk of schuldig.

Ze manipuleren jou.

Jou een schuldgevoel geven is het favoriete middel van toxische personen om alles van jou gedaan te krijgen. Ze doen alsof je altijd bij hen in het krijt staat. Je hebt hen gekwetst of ontgoocheld en daar moet je voor boeten. Toxische mensen kennen jouw zwaktes en ze buiten deze uit.

Ze dagen jou uit te kiezen tussen hen en anderen

Is het volgende week de verjaardag van je broer en heb je aan je toxische vriendin verteld dat hij een feestje geeft waarop je bent uitgenodigd?

Dan bestaat de kans dat ze net op die dag een inzinking krijgt. Ze belt jou en vraagt jou naar haar toe te gaan want alleen jij kunt haar erbovenop helpen. Beste vriendinnen laten elkaar op crisismomenten niet in de steek toch?

Wanneer je blij bent, drukken ze je enthousiasme de kop in

Toxische mensen vinden altijd een reden om jouw succes te minimaliseren of jou het gevoel te geven dat het niet jouw verdienste is.

Je hebt de job van je dromen te pakken gekregen?

Dan waren er alleen maar waardeloze kandidaten.

Je gaat op vakantie naar een tropisch paradijs?

Dan zul je wel doodvallen van de hitte.

Telkens je ergens verheugd om bent, zoeken ze naar de keerzijde van de medaille.

Ze laten niets van zich horen wanneer je hen zelf nodig hebt.

Jij bent er altijd voor je vriendin geweest. Je liet meteen alle werk liggen wanneer ze jou een bericht stuurde vol wanhoop. Maar zodra jij het lastig hebt, is ze de hele dag onbereikbaar.

Je voelt je uitgeput nadat je met hen samen geweest bent

Toxische mensen trekken alle aandacht naar zich toe en houden van drama. In een gesprek krijg je nauwelijks de kans om zelf iets te zeggen. Nadat je twee woorden hebt gesproken, nemen ze opnieuw het woord. Ook al weten ze dat je ergens mee zit, ze zullen niet vragen hoe het met je gaat.

Wat doe je wanneer je weet dat je met een toxisch persoon te maken hebt?

Eens je hebt ontdekt dat je met een toxisch persoon te maken hebt, is het tijd om actie te ondernemen.

Gaat het om een vriend of vriendin?

Vertel hen dan hoe je je voelt bij hun gedrag. Wees assertief en maak duidelijk dat het zo niet verder kan.

Als je merkt dat jouw woorden niet doordringen, verbreek dan het contact. Vriendschap die alleen maar stress veroorzaakt, is geen vriendschap.

Gaat het om een collega of een familielid en moet je wel verder met hen omgaan?

Stel dan duidelijke grenzen. Negeer hun pogingen tot manipulatie en zet je eigen integriteit op de eerste plaats.

Onthoud vooral dat niemand jou je zelfwaarde kan afnemen. Jouw waarde zit in jou. En alleen wanneer jij de vernietigende woorden van een ander toelaat, hebben ze kracht. In deze podcast leg ik jou ook uit hoe je van jezelf leert te houden.

Wil je leren hoe je mentaal sterker wordt, zodat je je niet meer laat neerhalen door anderen?

Volg dan mijn training In balans. Ik leer er jou alles dat je nodig hebt om rust en veerkracht te ontwikkelen.

Klik hier voor meer info.

Of volg mijn online programma ZEN, en leer in 10 weken op jouw eigen tempo rust en balans te creëren in je geest en in je lichaam door je zenuwstelsel te reguleren.

BLOG CATEGORIEËN

RECENTE BLOGS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 effectieve technieken voor meer rust in je hoofd

Voel je je voortdurend overweldigd? Heb je last van stress, misschien ook wel van angsten? En ervaar je daardoor ook fysieke klachten?

 

Download dan mijn e-book. In 17 pagina's geef ik jou een waaier aan oefeningen om eindelijk weer rust te gaan ervaren in lichaam en geest.

Heel leuk dat je mijn e-book wilt ontvangen. Je krijgt het zo meteen in een mail. Check zeker ook je spam.

Pin It on Pinterest